VS neigen tot snellere aftocht uit Afghanistan

NEW YORK - Nu Osama bin Laden dood is, groeit in Amerika de druk om vaart te zetten achter het vertrek uit Afghanistan. Binnen de regering is een discussie ontbrand over het versneld terughalen van troepen. Er is nog niks besloten, de militairen verzetten zich, maar vermoedelijk is Obama een van degenen die neigen naar een snellere terugtrekking.


De president had al eerder besloten dat in juli dit jaar een begin zou worden gemaakt met het verminderen van het aantal Amerikaanse militairen in Afghanistan. Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat dan zou worden begonnen met het terughalen van 3.000 tot 5.000 militairen. Maar binnen de regering roeren zich nu functionarissen die grotere reducties willen, het liefst versneld uitgevoerd.


Volgens hen maken 'nieuwe strategische overwegingen' een versnelde troepenvermindering mogelijk. Daarmee wordt de dood van Bin Laden bedoeld. Ook de groeiende kosten van de oorlog spelen een rol. Afghanistan kost de Amerikanen elke maand 10 miljard dollar.


Obama moet straks de knoop doorhakken. Maar hij heeft altijd gezegd dat hij Al Qaida zodanig wilde verzwakken dat deze terreurorganisatie nooit meer Afghanistan kan gebruiken als springplank voor een aanslag als die van '11 september'.


Bin Laden is inmiddels dood en andere kopstukken van Al Qaida zijn op de vlucht, nadat de Amerikanen bij de overval op Bin Ladens schuilplaats belangrijke informatie in handen kregen. Dit maakt het voor Obama eventueel mogelijk om te beweren dat Al Qaida zo'n zware klap is toegebracht, dat de VS hun aanwezigheid in Afghanistan kunnen verminderen. Hij kan dat ook gebruiken in zijn campagne om herkozen te worden.


Bij de discussie over de troepenvermindering gaat het in eerste instantie om de 30 duizend militairen die in 2009 door Obama naar Afghanistan werden gestuurd in het kader van de 'surge'. Dat was een extra troepenversterking, bedoeld om de Taliban-rebellen zoveel mogelijk uit te schakelen. Het gaat er nu om dat een tijdstip wordt vastgesteld waarop zij weer naar huis worden gehaald.


Waarschijnlijk is vicepresident Joe Biden, ooit tegenstander van de 'surge', voor een versnelde aftocht. Maar minister van Defensie Robert Gates is tegen. Hij vreest dat de winst die in anderhalf jaar met de inzet van extra gevechtstroepen is geboekt, dan weer wordt verspeeld. 'We moeten niet te veel gas terugnemen, ten minste niet voor de komende paar maanden', zei hij maandag aan het eind van een bezoek aan Afghanistan.


Waar minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton staat in deze discussie, is niet bekend. Zij steunde ooit Gates bij de 'surge'. De meeste functionarissen zeggen te verwachten dat de 30 duizend man extra troepen volgend jaar zomer allemaal weg zullen zijn.


Daarnaast is er nog een tweede troepenverminderingstraject. Met de NAVO en de Afghaanse regering van Hamid Karzai is afgesproken dat alle buitenlandse troepen in 2014 het land moeten hebben verlaten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden