VS: mogelijk blokkade Noord-Korea

Haviken binnen de regering-Bush dringen volgens The Wall Street Journal aan op een maritieme blokkade van Noord-Korea, om te voorkomen dat het land wapens, drugs en mogelijk zelfs nucleair materiaal exporteert...

Vorige maand gaf Noord-Korea tijdens besprekingen met de VS en China toe dat het kernwapens heeft. De VS zijn nog steeds niet zeker of het land daar inderdaad over beschikt, maar volgens de The New York Times is de regering-Bush tot de conclusie gekomen dat het niet meer mogelijk is het land af te houden van de productie van kernwapens.

Tot nog toe was het Amerikaanse beleid erop gericht tegen iedere prijs te voorkomen dat het communistische regime de beschikking zou krijgen over kernwapens. In plaats daarvan wil de Amerikaanse regering zich volgens de krant nu concentreren op maatregelen om te voorkomen dat Noord-Korea nucleair materiaal exporteert.

Witte-Huiswoordvoerder Scott McClellan ontkende gisteren dat de regering-Bush haar beleid tegenover Noord-Korea heeft gewijzigd. Volgens hem zijn de VS niet alleen bezorgd over de mogelijkheid dat Noord-Korea nucleair materiaal doorspeelt aan andere landen of terroristische groeperingen, maar ook over het feit dat het land kernwapens bezit.

De regering-Bush is echter nog verdeeld over de vraag wat de beste aanpak is. Eén voorstel is de Veiligheidsraad te vragen sancties af te kondigen om het bewind van Kim Jong Il onder druk te zetten. In het kader daarvan zouden de VN bijvoorbeeld een verbod kunnen afkondigen op financiële transacties met het land.

Het meest vergaande voorstel is een lucht- en zeeblokkade in te stellen tegen het land. Het zou voor het eerst sinds de Cubacrisis zijn dat de VS een dergelijk wapen hanteren. President Kennedy liet de Amerikaanse marine toen optreden om de Sovjet-Unie te dwingen zijn kernraketten weg te halen van het eiland.

Volgens deskundigen zal het echter niet zo makkelijk zijn een waterdicht kordon om Noord-Korea te leggen zonder de steun van China en Rusland. Die landen hebben echter hun bedenkingen over de onverzoenlijke koers die de VS ten opzichte van Noord-Korea varen.

Noord-Korea liet tijdens het mislukte overleg met China en de VS weten dat het bereid is zijn kernwapenprogramma op te geven in ruil voor de belofte van de VS dat zij het land niet zullen aanvallen. Verder wil het land ook economische hulp. De regering-Bush heeft dat voorstel echter van de hand gewezen. 'We zullen Noord-Korea niet belonen voor slecht gedrag', zei Ari Fleischer, de woordvoerder van Bush.

De Amerikanen houden nu al Noord-Koreaanse vrachtschepen in de gaten. In december hield een Spaans oorlogsschip op verzoek van de VS een Noord-Koreaans schip aan dat Scud-raketten aan boord bleek te hebben. Pijnlijk genoeg bleken de wapens bestemd voor Jemen, tegenwoordig een bondgenoot van de VS in de strijd tegen het terrorisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden