VS: meer vaart met hervormingen

Mubarak hoeft niet 'nu' weg, maar de VS willen niet dat Caïro het volksprotest laat doodbloeden.

Arie Elshout

New York -De Amerikaanse regering is bezorgd dat het regime in Egypte te weinig vaart zet achter de democratische hervormingen. Washington wil dat de dertig jaar oude noodtoestand, die wordt gebruikt om de oppositie te onderdrukken, wordt opgeheven.


De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft dit duidelijk gemaakt in een telefoongesprek met zijn Egyptische collega Omar Suleiman. Biden vroeg Suleiman ook te stoppen met het arresteren van demonstranten en journalisten. Voorts willen de Verenigde Staten dat er demonstranten en leden van de oppositie worden betrokken bij het overleg over de toekomst van Egypte.


Het regime in Caïro voelt hier echter weinig voor. Suleiman heeft gewaarschuwd dat 'ondoordachte en overhaaste stappen' alleen maar kunnen leiden tot meer 'irrationaliteit' en 'chaos'. Hij weet dat de Amerikaanse regering gevoelig is voor dit argument.


Zij is voorstander van een democratisch Egypte, maar wil tegelijkertijd een 'ordelijke overgang' uit angst voor instabiliteit. Die zou islamistische groeperingen namelijk een kans bieden de revolutie te 'kapen', zoals minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton het heeft genoemd.


De VS eisen daarom ook niet langer meer het onmiddellijke vertrek van president Mubarak, terwijl Obama daar een week geleden nog op leek aan te dringen met zijn oproep tot een machtswisseling 'nu'. Bij die ommezwaai heeft waarschijnlijk de druk van Amerikaanse bondgenoten als Saoedi-Arabië, Israël, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten een rol gespeeld.


Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeiden woensdag in The New York Times dat deze bondgenoten niet genegeerd kunnen worden. De Saoedi's niet, omdat zij veel olie leveren. En de Israëli's niet, omdat zij veel politieke invloed in Washington hebben.


Hoewel elk land zijn eigen zorgen heeft, zijn ze allemaal bang dat een plotselinge, chaotische verandering in Egypte de regio zal destabiliseren. 'Iedereen neemt nu even een adempauze', zo citeert de Amerikaanse krant een diplomaat in het Midden-Oosten.


Maar behalve de bondgenoten zijn er ook de betogers die de Amerikaanse bewegingen op de voet volgen. Zij vrezen een scenario, waarbij de nadruk weer zo sterk op het behoud van de stabiliteit komt te liggen, dat er in Egypte weinig of niets meer terechtkomt van de toegezegde veranderingen.


Vandaar Bidens boodschap aan Suleiman, die hij al heel lang kent, om de voet van de rem te halen en meer gas te geven. Daarmee moet worden voorkomen dat het regime met vertragingstactieken de demonstranten uitput en de volksopstand laat doodbloeden.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden