VS martelen gevangenen Guantánamo

De behandeling van gevangenen in het Amerikaanse detentiekamp Guantánamo Bay komt neer op marteling, volgens een rapport van VN-onderzoekers dat donderdag is verschenen....

Van onze buitenlandredactie

De mensenrechtenrapporteurs vinden dat de Amerikanen met hun behandelingvan de van terrorisme verdachte gevangenen de internationale verdragen overmensenrechten schenden. De gevangenen zouden de gelegenheid moeten krijgende legitimiteit van hun detentie aan te vechten.

De door de Amerikanen gebruikte ondervragingstechnieken zijn volgens derapporteurs als marteling te beschouwen, de gevangenen leden in veelgevallen aan hevige pijnen. De onderzoekers tonen zich bezorgd overpogingen van de Amerikaanse regering om het begrip marteling teherdefiniëren in de strijd tegen het terrorisme. Ook stellen deVN-onderzoekers dat het recht op vrijheid van godsdienst van deslachtoffers is geschonden.

Eerder deze week waren de belangrijkste aanbevelingen uit het rapportal uitgelekt. De vijf mensenrechtenrapporteurs laken het toedienen vanvoedsel onder dwang en de langdurige eenzame opsluiting van gedetineerden.

De Verenigde Staten moeten de terreurverdachten of berechten ofvrijlaten, aldus het rapport, dat door de onafhankelijke rapporteurs werdopgesteld voor de Commissie voor de Mensenrechten van de VN. Daarnaast zouer een diepgaand onderzoek moeten worden ingesteld na alle wantoestandenin de gevangenis.

De rapporteurs baseren hun publicatie niet op eigen waarneming maar opinterviews met ex-gedetineerden uit Guantánamo Bay, advocaten en rapportenvan ngo's. De Verenigde Staten nodigden de rapporteurs voor demensenrechten van de VN wel uit voor een bezoek aan het kamp nadat zij daardiverse malen om hadden verzocht, maar stonden hun niet toeprivé-gesprekken te voeren met de gedetineerden. Deze voorwaarde was voorde rapporteurs niet aanvaardbaar; zij besloten daarop niet naar Cuba tegaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden