'VS maken 3000 krijgsgevangenen'

De Amerikaanse en Britse legers hebben tot dusver 'ongeveer drieduizend' Iraakse krijgsgevangenen gemaakt. Dit zei de Amerikaanse bevelhebber Tommy Franks maandag op een persconferentie op het commandocentrum in Qatar....

ReutersAP en AFP

Franks zei dat er naast de gevangenen ook veel Iraakse soldaten zijn die 'gewoon hun wapens hebben neergelegd en naar huis zijn gekeerd', zonder zich aan de Amerikanen over te geven. De generaal herhaalde bovendien dat er met 'een bepaald aantal commandanten' binnen het Iraakse leger wordt gesproken over overgave. Sommigen zouden hierover vanwege 'de verwarring' nog geen besluit hebben genomen.

Het Internationaal Rode Kruis (ICRC) heeft Bagdad gisteren toestemming gevraagd om Amerikaanse en Britse krijgsgevangenen te mogen bezoeken. Het verzoek volgt op dezelfde vraag die het ICRC aan de VS en Groot-Brittannië stelde over Iraakse krijgsgevangenen. Het ICRC ziet er tijdens oorlogen op toe dat krijgsgevangenen een goede behandeling krijgen en geven berichten van hen door aan familie.

Directeur Jakob Kellenberger zei ervan uit te gaan dat de strijdende partijen snel toestemming zullen geven. Hij toonde zich verheugd over de verklaring van de Iraakse minister van Defensie, die zondag zei dat Irak zich aan de Conventies van Genève zou houden. Maar Kellenberger herhaalde dat de beelden die de Iraakse staatstelevisie zondag uitzond van de gedode en opgepakte Amerikaanse soldaten in strijd zijn met de Conventies.

De moeder van een van de gevangenen smeekte de Amerikaanse president Bush gisteren om iets voor haar zoon te doen. Anecita Hudson had haar 23-jarige zoon Joseph gezien op een Filipijnse zender, waarop ze een abonnement heeft. Amerikaanse televisiezenders hebben de beelden niet of slechts in gecensureerde versie laten zien. 'Hij zag er zo bang uit', zei Anecita. 'Ik wil niet dat hij het koud krijgt en ik wil niet dat hij honger heeft. Ik wil gewoon dat hij levend naar huis komt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden