VS laten B-52-bommenwerper over Zuid-Korea vliegen

De VS hebben zondag een zware strategische bommenwerper van het type B-52 laag over Zuid-Korea laten vliegen, als teken van steun aan Zuid-Korea. Noord-Korea, dat donderdag een kernproef hield, heeft nog niet gereageerd op de Amerikaanse actie. De vlucht van de B-52, die bombardementen kan uitvoeren met kernwapens, zal door Noord-Korea worden beschouwd als een provocatie.

Redactie
De B-52 vliegt over de luchtmachtbasis Osan. Beeld AFP
De B-52 vliegt over de luchtmachtbasis Osan.Beeld AFP

De vlucht vond plaats terwijl de spanningen tussen Pyongyang en Seoul over de Noord-Koreaanse kernproef van donderdag blijven toenemen.

Zuid-Korea hervatte vrijdag zijn propaganda-uitzendingen richting Noord-Korea als vergelding voor de atoomproef. Noord-Korea, dat claimt nu een waterstofbom te hebben, beschouwt de propaganda als een oorlogsdaad.

In de uitzendingen worden popliedjes gedraaid maar er zijn ook toespraken over wat er niet deugt aan Noord-Korea en zijn leiders. Noord-Korea dreigde hierop met oorlog tegen het buurland. De B-52 vloog onder andere zeer laag over de luchtmachtbasis Osan, ten zuiden van de Zuid-Koreaanse hoofdstad.

Het toestel werd vergezeld van Zuid-Koreaanse F-15's en Amerikaanse F-16's en keerde later weer terug naar een militaire basis op het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan.

'Dit was een demonstratie van de ijzersterke Amerikaanse steun aan onze bondgenoten in Zuid-Korea en Japan', zei de Amerikaanse admiraal Harry B. Harris Jr over de demonstratieve vlucht. Hij is de hoogste Amerikaanse militair in de regio. 'De kernproef van Noord-Korea is een schending van zijn internationale verplichtingen.'

Antwoord

De VS overwegen ook volgende maand een vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland te sturen. Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag. Het vliegdekschip moet deelnemen aan een gezamenlijke marineoefening van de VS en Zuid-Korea als waarschuwing aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un.

Die zei dat de kernproef met een waterstofbom een daad van zelfverdediging was tegen een Amerikaanse dreiging van een nucleaire oorlog tegen Noord-Korea. De Amerikaanse strijdkrachten in Zuid-Korea konden het bericht niet bevestigen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zei donderdag dat er een internationaal antwoord moet komen op de kernproef van Noord-Korea. De VS overwegen ook nieuwe sancties tegen Pyongyang.

Kerry belde met zijn ambtgenoten in Japan en Zuid-Korea en benadrukte dat de VS zich zullen inzetten voor de veiligheid van die landen.

De bewindsman riep verder op tot een 'verenigd antwoord op de provocatieve acties van Noord-Korea'. Kerry belde met zijn Chinese ambtgenoot en zei dat de aanpak van China met betrekking tot toenadering tot Noord-Korea niet tot het gewenste succes heeft geleid. Volgens Kerry is het nu tijd om daarmee te stoppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden