VS kunnen Parijs niet overtuigen van Irak-beleid

De Verenigde Staten controleren de naleving van de uitgebreide no-fly zone boven Irak samen met bondgenoot Groot-Brittannië, maar zonder de hulp van Frankrijk....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

PARIJS/LONDEN/WASHINGTON

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Christopher reisde via Londen, waar hij met zijn Britse ambtgenoot Rifkind sprak, door naar Parijs. Hij had daar een onderhoud met minister van Buitenlandse Zaken De Charette en president Chirac over de Franse bezwaren tegen het jongste Amerikaanse optreden tegen Irak. Na zijn bezoek aan Parijs vertrok Christopher naar Bonn.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte donderdag bekend dat Frankrijk weigert deel te nemen aan de controle van de no-fly zone tussen de 32ste en 33ste breedtegraad in Irak, die deze week eenzijdig door de Amerikanen is ingesteld. Met ingang van 9 september controleren de VS en Groot-Brittannië daar de naleving van het vliegverbod door de Iraakse luchtmacht. Christopher en Rifkind lieten in Londen al weten Frankrijk daarbij niet nodig te hebben.

Parijs wil in beginsel wel blijven meedoen aan de handhaving van de vliegverboden onder de 32ste en boven de 36ste breedtegraad. Deze no-fly zones zijn na de Golfoorlog ingesteld ter bescherming van de shi'ieten in het zuiden en de Koerden in het noorden. Washington heeft de Koerden opgeroepen met Iran noch Irak samen te werken omdat die landen, volgens de VS, een verdeel-en-heers-stategie voeren in het conflict.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden