'VS kunnen met gemak zuiniger doen met energie'

Als de Amerikaanse regering ernst maakt met maatregelen om zuinig ernergieverbruik te stimuleren, kan de vraag naar elektriciteit volgens een studie van vijf grote onderzoeksinstituten met 20 tot 47 procent worden verminderd....

Van onze correspondent Bert Lanting

De resultaten van de onderzoeksprojecten, die door The New York Times werden gepubliceerd, gaan lijnrecht in tegen de opvatting van de regering-Bush, die weinig heil ziet in energiebesparende maatregelen. Vice-president Dick Cheney, die is belast met het formuleren van het nieuwe energiebeleid, zei onlangs nog dat energiebesparing geen antwoord biedt op de tekorten waarmee de VS te kampen hebben.

'Bezuinigen op energie is een persoonlijke deugd, maar is een onvoldoende basis voor een verstandig, alomvattend energiebeleid', zo vatte Cheney de visie van de regering-Bush samen. Volgens Cheney kan er alleen aan de toenemende vraag naar energie worden voldaan als er de komende twintig jaar 1200 elektriciteitscentrales worden bijgebouwd. Daarnaast moet de winning van steenkool, gas en olie volgens hem worden opgevoerd.

De onderzoeksinstituten, waaronder het Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië, stellen dat het verbruik flink kan worden teruggedrongen als de regering het gebruik van energiezuinige apparatuur propageert, zoals spaarlampen.

Volgens het onderzoeksinstituut zou Californië, dat met zulke grote energietekorten te kampen heeft dat het al verscheidene keren stroomonderbrekingen heeft moeten afkondigen, jaarlijks één tot twee miljard dollar kunnen besparen als de airconditionings- en verwarmingsbuizen in alle huizen luchtdicht worden geïsoleerd. Naar schatting lekt een kwart van de energie in die buizen weg.

De onderzoekers wijzen op een militaire basis in Louisiana, waar het energieverbruik tijdens de piekuren met 43 procent afnam nadat overal spaarlampen, zuinige douchekoppen en nieuwe isolatiematerialen waren geïnstalleerd.

Volgens experts kan er drastisch op het benzineverbuik worden bespaard als de overheid nieuwe buitenwijken anders ontwerpt, zodat de bewoners minder gebruik hoeven te maken van de auto.

Ook met warmtepompen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de aardwarmte, kan het energieverbruik aanzienlijk worden verminderd. Ironisch is dat zowel de residentie van Cheney in Washington als de nieuwe ranch die president Bush in Texas heeft laten bouwen, met dergelijke milieuvriendelijke apparatuur is uitgerust.

Maar het beleid van de regering wijst in een totaal andere richting. Bush heeft flink beknibbeld op de subsidies voor onderzoek naar alternatieve energiebronnen en bezuinigingstechnieken. Verder heeft de regering de nieuwe, strengere normen die president Clinton voor airconditioners had afgekondigd, weer iets versoepeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden