VS kondigen handelssancties tegen China aan

De Verenigde Staten en China stevenen af op een kostbare handelsoorlog. Als China voor eind februari geen maatregelen neemt tegen het illegaal kopiëren van Amerikaanse films, muziek en computerprogramma's dan treden de zwaarste handelssancties in werking, die de VS ooit hebben genomen....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Chinese exportprodukten, variërend van zijde blouses, plastic fotolijsten tot draagbare telefoons, ter waarde van één miljard dollar zullen dan belast worden met een invoertarief van honderd procent. 'Wij kunnen niet afzijdig blijven als de belangen van onze snelstgroeiende industrieën in China worden opgeofferd', aldus de speciale handelsgezant Kantor in Washington.

De beslissing van president Clinton werd zaterdag beantwoord door China met de aankondiging dat Amerikaanse produkten belast worden met een strafheffing van honderd procent. China zal de invoer van Amerikaanse films, video's en tv-programma's blokkeren en de onderhandelingen met de Amerikaanse autoindustrie over het opzetten van joint-ventures stop zetten

De VS en China hebben de afgelopen twintig maanden tevergeefs onderhandeld over de bestrijding piraterij en diefstal van Amerikaanse intellectuele eigendommen. De VS willen onder meer dan de Chinese regering de 29 staatsondernemingen sluit, die illegaal films als The Lion King, The Bodyguard, Jurassic Park, True Lies en Clear and Present Danger kopiëren. Ook de bedrijven die op grote schaal en illegaal cd's met muziek van Michael Jackson, Madonna en tientallen andere Amerikaanse artiesten produceren moeten gesloten worden.

Met illegale kopiën van de laatste versie van een computerbesturingsprogramma van Microsoft in zijn hand zei Kantor dat China weliswaar over goede wetten beschikt, maar los van enkele acties tegen de straathandel niets heeft gedaan om de zwarte handel tegen te gaan. Kantor zei zaterdag dat als gevolg van de Chinese piraterij het handelstekort met China is gestegen tot bijna 30 miljard dollar. Amerika importeert jaarlijks voor 36 miljard aan Chinese produkten en exporteert voor 8,5 miljard dollar aan goederen naar China. De Amerikaanse film-,muziek- en computerindustrie verliest jaarlijks een miljard dollar aan omzet door de illegale kopieerpraktijken.

De waarde van de goederen, die door sancties worden getroffen komt overeen met het geschatte verlies aan handel. De sancties treden over drie weken in werking. Goederen, die al verscheept zijn worden daardoor niet getroffen door de strafmaatregelen. De tijd kan ook worden gebruikt om alsnog tot een vergelijk te komen.

De relaties tussen de VS en China zijn het laatste jaar verslechterd door geschillen over mensenrechten, Taiwan en wapenbeheersing. China wordt op het ogenblik geleid door een groep partijfunctionarissen en militairen, die zich in afwachting van het overlijden van leider Deng Xiaoping uiterst voorzichtig opstellen en niet willen buigen voor Amerikaanse pressie.

Kantor zei zaterdag dat de lijst van 35 Chinese produkten, die met een extra invoertarief worden belast, zorgvuldig is samengesteld. De meeste produkten worden gemaakt door bedrijven van het Chinese volksleger en Chinese leiders en hun rijke families.

De VS hebben een uitzondering gemaakt voor Chinees speelgoed dat vrij van heffing in de VS wordt ingevoerd. Clinton en Kantor willen daarmee voorkomen dat zij in de VS steun verliezen in het conflict met China. Congres-leden en het bedrijfsleven, inclusief de autoindustrie, zeiden zondag de regering te steunen.

Dat neemt niet weg dat de weigering van China om een overeenkomst te sluiten over de bescherming van intellectuele eigendommen voor de Amerikaanse regering bijzonder pijnlijk is.

De Amerikaanse regering was aan de onderhandelingen begonnen in de hoop dat de handel uitgebreid zou worden en dat conflicten over intellectuele eigendommen geregeld zouden worden. Clinton nam in dat verband acht maanden geleden het besluit om niet langer een koppeling te leggen tussen het verlenen van speciale handelsrechten aan China en de mensenrechten. Tot grote teleurstelling van de VS heeft China daar niet op gereageerd. Protectionisme en piraterij zijn alleen maar toegenomen en ook in 1994 zijn de mensenrechten op grote schaal geschonden.

De Chinese regering legde gisteren de schuld van een handelsoorlog volledig bij de Verenigde Staten. Volgens minister van Handel Wu Yi heeft zijn land wetten aangenomen om de illegale kopieerpraktijken te bestrijden en heeft de VS geen oog voor de problemen bij de uitvoering van die wetten. Hij verweet de VS ook bijzondere eisen te stellen, zoals de toelating van financiële persbureaus. Volgens Wu Yi zal China het verlies aan exportmogelijkheden naar de VS compenseren door vergroting van de handel met Latijns-Amerika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden