Nieuws

VS klimmen beduidend sneller uit economische coronacrisis dan Europa

Liefst 6,4 procent groei in de VS dit jaar, voorspelde de Fed, de koepel van de Amerikaanse centrale banken, woensdagavond na de zeswekelijke vergadering van het monetair comité. Dat is eerder een groeipercentage van een opkomende economie dan van een ­geïndustrialiseerde natie. Sinds 1984 hebben de VS nooit een zo grote ­stijging van het bbp gekend.

Wegwerkzaamheden in Florida.  Beeld Getty Images
Wegwerkzaamheden in Florida.Beeld Getty Images

De inauguratie van Joe Biden als ­president en de goedkeuring van zijn stimuleringsplan van 1.900 miljard dollar hebben samen met de vaccinaties tot een golf van optimisme geleid.

De VS steken China dit jaar naar de kroon. De grote verliezer is andermaal Europa. De groei van de eurozone zal beperkt zijn tot 4,3 procent. Dit betekent dat de landen van de muntunie niet alleen door corona in een dieper dal zijn geraakt – een krimp van 6,6 procent in de eurozone tegen 3,5 procent in de VS – maar er ook moeilijker uit klimmen.

In China is de pandemie al geschiedenis. In de VS lijkt die economisch ook al snel te zijn overwonnen. Er zijn sinds het dieptepunt in de lente van vorig jaar 11 miljoen nieuwe banen gecreëerd, waardoor de werkloosheid is gedaald tot 6,4 procent.

De Fed maakte woensdagavond ­bekend dat de inflatie aantrekt tot 2,4 procent, hetgeen duidt op een sterke vraag. ‘Maar het is niet verontrustend’, werd daarbij gezegd, ‘want in 2022 valt die weer terug tot onder de 2 procent.’ Tot 2024 zal de officiële rente in de VS op bijna nul worden gehouden en blijft de geldkraan wijd open staan. Dat biedt zekerheid. In ­Europa wordt dit jaar een inflatie verwacht van 1,4 procent en is de werkloosheid 8,3 procent. Dat zijn veel minder gunstige indicatoren.

De dictatuur en de federale staat liggen met de aanpak van de coronacrisis – en vooral de economische gevolgen daarvan – ver voor op de lappendeken van individuele staten in Europa, die hun soevereiniteit willen behouden en allemaal hun eigen prikprogramma en economisch stimuleringsprogramma hebben.

Van de twee grote crises van de laatste vijftien jaar, de uit de VS overgekomen kredietcrisis en de uit China overgewaaide pandemie, heeft van de drie grote economische blokken juist buitenbeentje Europa de meeste last gehad. De groeicijfers ­lopen niet alleen al vijftien jaar achter op die van China, maar ook op die van de VS. Daarnaast heeft de eurozone naast de beide wereldcrises ook nog een eigen crisis gehad: de eurocrisis van 2011 en 2012.

null Beeld

Europa heeft veel nadelen. De arbeidsmarkten zijn rigide, er is onvoldoende flexibiliteit en de innovatie blijft achter. Ook gaan de vaccinaties langzamer. In de VS moet iedereen voor 1 mei een eerste prik hebben gehad. Dat zal in Europa niet lukken.

Daarnaast is het stimuleringsprogramma van de VS veel groter. De 1.900 miljard dollar (11,1 procent van het bbp) die Biden in de economie steekt, moet vooral naar de lagere inkomens gaan die het niet oppotten, maar zullen uitgeven.

Het totale stimuleringspakket voor de gehele EU, niet alleen de eurozone, komt uit op 750 miljard euro, slechts 6 procent van het bbp. En veel van dat geld wacht nog een bestemming. Christine Lagarde, de president van de ECB, erkende vorige week dat er een groot verschil is tussen de Amerikaanse en Europese stimuleringsplannen.

Misschien is het te vroeg de Amerikaanse economie en samenleving te idealiseren. Het herstel gaat gepaard met groeiende handelstekorten (de eurozone heeft een overschot) en een enorme schuldopeenstapeling. Dat is mogelijk vanwege de macht van de yankee dollar. Ook is het sociale vangnet van Europa, hoe rafelig ook, een stuk beter dan dat van de VS. Iedereen moet zijn eigen knopen tellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden