Nieuws

VS klagen Belarussische regeringsfunctionarissen aan om luchtvaartpiraterij bij onderschepping dissidente journalist

Het Amerikaanse ministerie van justitie klaagt vier Belarussische regeringsfunctionarissen aan voor piraterij met een vliegtuig. De ambtenaren zijn volgens de Amerikanen betrokken bij het omleiden van een vliegtuig van Ryanair in mei 2021 om een dissidente journalist in handen te krijgen.

Marije Vlaskamp
Het Ryanair-toestel dat met de Belarussische journalist Raman Pratasevitsj aan boord op weg naar Litouwen onverwacht landde in Minsk in Belarus. Beeld AP
Het Ryanair-toestel dat met de Belarussische journalist Raman Pratasevitsj aan boord op weg naar Litouwen onverwacht landde in Minsk in Belarus.Beeld AP

De Belarussische journalist Raman Pratasevitsj waande zich veilig tijdens zijn vlucht tussen Griekenland en Litouwen. Maar zijn vliegtuig werd gedwongen tot een tussenstop in Belarus door het regime van dat land, zogenaamd wegens een bommelding. De geheime dienst haalde de journalist vervolgens uit het toestel.

Na enkele optredens op de staatstelevisie is Pratasevitjs onder huisarrest gesteld en sindsdien is hij niet meer in het openbaar gezien. Zijn vriendin Sofia Sapega, die ook op de Ryanair-vlucht zat, is afgelopen december aangeklaagd wegens ‘aanzetten tot haat’, waar zes tot twaalf jaar gevangenisstraf op staat.

Onder de vier ambtenaren die de VS aanklaagt zijn twee leidinggevenden van de het staatsorgaan dat verantwoordelijk is voor luchtvaartnavigatie en twee leden van de geheime dienst. Volgens het Amerikaanse ministerie van justitie zijn ze ‘voortvluchtig’: waarschijnlijk bevinden ze zich in Belarus en is de kans dat ze ooit voor een Amerikaanse rechter komen klein.

De Belarussische journalist Raman Pratasevitsj in de gevangenis van Minsk. Beeld AP
De Belarussische journalist Raman Pratasevitsj in de gevangenis van Minsk.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden