VS klaar voor interventie Liberia

President Bush stuurt waarschijnlijk vijfhonderd tot duizend Amerikaanse militairen naar Liberia om daar een internationale vredesmacht te leiden. 'Het principebesluit om te gaan is genomen', zei een militaire topfunctionaris donderdag....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

'De vraag is nu alleen hoe de operatie er uit gaat zien', voegde hij eraan toe. De woordvoerder van het Witte Huis, Ari Fleischer, zei gisteren dat de president nog geen beslissing heeft genomen, maar de aankondiging van de eerste VN-vredesmissie van de regering-Bush wordt verwacht nog voordat de president maandag naar Afrika reist.

Welke andere landen meedoen, is niet zeker. Volgens een bron bij Defensie zou de Amerikaanse troepenmacht hooguit een paar maanden blijven. Frankrijk en andere Europese landen hebben de regering-Bush onder druk gezet om haar verantwoordelijkheid te nemen onder de vlag van de Verenigde Naties.

Het door burgeroorlog geplaagde land in West-Afrika heeft oude historische banden met de VS. Liberia werd in 1822 gesticht door bevrijde Amerikaanse slaven. De hoofdstad Monrovia is genoemd naar de Amerikanse president James Monroe (1817-23).

De crisis duurt voort ondanks het bestand van 17 juni. De Liberiaanse president, Charles Taylor, zei gisteren bereid te zijn binnen drie maanden te vertrekken.

President Bush zei woensdag: 'We bekijken alle opties. We maken ons zorgen als we lijden zien. Mensen lijden daar.' Hij riep Taylor op om het land te verlaten 'voor vrede en stabiliteit'. Het gerucht gaat dat Taylor, die aangeklaagd is door het VN-tribunaal in Sierra Leone, asiel zou kunnen krijgen in de Verenigde Staten.

De laatste keer dat Amerikaanse soldaten werden ingezet in een Afrikaans land, was in Somalië in 1993. Die interventie mondde uit in een fiasco. Achttien Amerikanen vonden er de dood. De operatie werd vroegtijdig afgebroken, waarna het land weer in de greep van de krijgsheren kwam. Het 'Somalië-trauma' was de voornaamste reden waarom de regering-Clinton zich niet meer militair in Afrikaanse conflicten wilde mengen.

Volgens minister van Defensie Donald Rumsfeld en de hoogste militair, generaal Richard Meyers, kunnen de VS deze missie aan. Maar critici vragen zich af of dit een goed moment is voor een lastige interventie, terwijl troepen in Irak (ruim tweehonderdduizend), Afghanistan, de Balkan en Zuid-Korea hun handen vol hebben.

Amerikaanse soldaten gaan voor het eerst sinds Bush het Witte Huis betrok in VN-verband opereren. De missie zou de kloof tussen de VS en Europa voor een deel kunnen overbruggen. De verwijdering ontstond over Irak, toen Bush de VN passeerde.

De Europese druk komt mede voort uit zorg om de instabiele situaties in Sierra Leone en Ivoorkust. In de twee buurlanden van Liberia hebben respectievelijk Groot-Brittannië en Frankrijk, de voormalige koloniale machten, een rol gespeeld bij het herstel van de rust.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden