VS: Iran komt met concrete voorstellen tijdens nucleaire top

Er zijn signalen dat Iran zelf voorstellen gaat doen om een oplossing te vinden voor het conflict over het Iraanse atoomprogramma. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vandaag.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Beeld afp
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.Beeld afp

'We ontvangen signalen dat ze ideeën op tafel gaan leggen', aldus Clinton.

Vanaf morgen komen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland naar Istanbul om met Iran te praten over het omstreden Iraanse atoomprogramma. Veel landen maken zich zorgen dat Iran bezig is met het fabriceren van atoomwapens. Iran zegt evenwel uranium te verrijken voor energieproductie.

'We eisen van hen dat ze duidelijk laten zien dat ze alle ambities om atoomwapens te maken hebben laten varen', aldus Clinton.

Eerder deze week liet Teheran al weten op zoek te zijn naar een compromis. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi zei maandag: 'We gaan echt proberen om een win-win situatie te bereiken waarin Iran zijn rechten behoudt terwijl de zorgen van de andere landen worden weggehaald. Maar voorwaarden vooraf stellen zou nutteloos zijn.'

Om Iran te dwingen om te stoppen met het verrijken van uranium hebben westerse landen diverse sancties tegen het land ingesteld. In januari besloot de EU in navolging van de Verenigde Staten tot een olieboycot om Iran verder onder druk te zetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden