VS: ingrijpen niet bedoeld om Assad te verdrijven

Steeds nadrukkelijker wordt internationaal gesproken over een interventie in Syrië, na de vermeende gifgasaanval door het Syrische regime vorige week. De VS publiceert nog deze week een rapport over de aanval, en nog deze week beslist het land over mogelijk ingrijpen. Dat is van belang, want een mandaat van de Verenigde Naties lijkt er niet te komen. Een woordvoerder van het Witte Huis zei vandaag dat ingrijpen niet als doel heeft om het regime van de Syrische president Bashar al-Assad omver te werpen, maar dat het gaat om vergelding voor de inzet van chemische wapens. Volkskrant.nl hield het nieuws live bij. Lees het hieronder terug.

Lancering in 2011 van een Tomahawk-raket door de USS Barry, een van de Amerikaanse marineschepen die richting Syrië zijn gevaren vandaag en het land mogelijk kunnen bereiken met hun rakatten.Beeld reuters

21.32 uur: De Hoop Scheffer: er komt een beperkte militaire aanval
Oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer denkt dt er een 'beperkte' militaire aanval op Syrië komt, als 'je alle informatie bij elkaar optelt'. Dat zei De Hoop Scheffer regen Radio 1 vanmiddag. Overigens lost zo'n aanval volgens hem niets op, en is het primair de geloofwaardigheid van de Amerikaanse president Obama die in het geding is in de regio. Als hij niets doet, gaat het ten koste van zijn geloofwaardigheid, en met name Iran houdt volgens De Hoop Scheffer de situatie in Syrië en de (eventuele) reactie van de Verenigde Staten scherp in de gaten.

Een overzicht van argumenten voor de Amerikaanse president Obama voor of tegen militair ingrijpen in Syrië is hier te vinden.

Rebellen van het Vrije Syrische Leger in Aleppo.Beeld reuters

20.28 uur - 'VS ondersteunde Iraakse gifgasaanvallen op Iran'

Washington duldde tijdens de Iraaks-Iraanse Golfoorlog in 1988 gifgasaanvallen van Irak op Iran. En dat niet alleen. het ondersteunde Irak ook met strategische informatie over Iraanse troepenbewegingen.

Dat schrijft Foreign Policy, op basis van tot nu toe niet vrijgegeven documenten van de geheime dienst CIA. De documenten, zo beweert het gerenommeerde blad, kunnen nieuw licht werpen op de Amerikaanse rol bij die aanvallen.

Bagdad zette tijdens de vier aanvallen in 1988 mosterdgas en het zenuwgas sarin in. Daarbij vielen meer dan 100.000 doden.

20.16 uur - Vooralsnog geen overleg met rebellenleider

De Syrische rebellenleider Salim Idris is nog niet ingelicht over een eventuele aanval vanuit het Westen. Dat meldt Al Arabiya.

19.55 uur - 'Inzet van chemische wapens druist in tegen internationale normen'

Wat het doel is van een militaire interventie in Syrië? De wereld laten zien dat het gebruik van chemische wapens 'onacceptabel' is, zei Jay Carney, na zijn eerdere opmerking dat de VS niet tot doel heeft om het regime van Assad omver te werpen.

'De inzet van chemische wapens druist in tegen de internationale normen', aldus Carney.

De woordvoerder van het Witte Huis benadrukte nog eens dat er 'geen twijfels' bestaan dat de Syrische regering een gifgasaanval heeft uitgevoerd op zijn eigen bevolking.

Een journalist maakt aantekeningen tijdens de persconferentie met Carney.Beeld reuters

19.46 uur - Carney: 'VS wordt significant bedreigd'

Tijdens het kandidaatschap van Obama in 2007 zei de president in een statement dat hij alleen over zou gaan tot een unilaterale oorlog - dus zonder toestemming van het Congres - als er sprake zou zijn van een 'werkelijke en onmiddelijke bedreiging'. Gevraagd of er op dit moment sprake is van een dergelijke bedreiging, antwoordt Carney bevestigend:

'Het toestaan van een antwoord (op de chemische aanval, red.) betekent een significante bedreiging van de Verenigde Staten.'

19.20 uur - 'Assad afzetten is niet het doel'

De woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney, heeft in een toespraak bekend gemaakt dat een militaire interventie niet tot doel heeft om 'een verandering van het regime teweeg te brengen'.

Op de vraag of het waar is dat de president geen plannen heeft om toestemming aan het Congres te vragen voor een oorlogsresolutie, antwoordde hij:

'Ik wil niet deel uitmaken van speculatie. Als de president een aankondiging heeft, dan zal hij die maken.'

Volgens de woordvoerder neemt Obama deze week nog een besluit over een militaire actie tegen Syrië.

Jay Carney.Beeld epa

19.16 uur - Obama en Canadese premier bereiken 'akkoord'

Obama en de Canadese premier Harper - die telefonisch overleg hebben gevoerd (zie eerdere post) - zijn overeenkomen dat 'het significante gebruik van chemische wapens een stevige, doeltreffende en tijdige reactie vraagt van de internationale gemeenschap'.

De Canadese premier Staphen Harper.Beeld reuters

19.13 uur - Videodiscussie: wel of geen interventie?

Nieuwszender Al Jazeera praat met vier experts, James Bays, Kimberly Halkett, Mike Hanna en Fred Weir, over de vraag of een westerse interventie aannemelijk is.

19.05 uur - Verslag gifgasaanval openbaar

Het Witte Huis zegt dat het deze week nog een verslag over het chemische wapengebruik in Syrië openbaart.

19.00 uur - Getuigenverslag in The New York Times

The New York Times heeft een uitgebreid verslag gepubliceerd over de chemische aanval die dinsdagnacht plaatsvond in Ghouta. De krant sprak met doktoren, activisten en rebellen in de getroffen wijken. Op basis van deze getuigenissen en de honderden video's en foto's die op het internet circuleren, trekt de krant de volgende conclusie:

'De Times vindt dat het verslag overeenkomt met het standpunt van het Witte Huis dat de aanval de grootste massaslachting behelst in de Syrische burgeroorlog, en waarschijnlijk de dodelijkste chemische wapenaanval is sinds de troepen van Saddam Hoessein duizenden Koerden met saringas doodden gedurdende de Irak-Iran oorlog van 1988.'

Een veldhospitaal in Ghouta.Beeld afp

18.44 uur - Koerdische leider: Assad treft geen blaam

De Syrische president zou niet 'zo dom' zijn om chemische wapens in te zetten in de buurt van Damascus. Dat zei Saleh Muslim, de leider van de grootste Koerdische partij in het land.

Muslim wees erop dat Assad het gevoel heeft dat hij aan de winnende hand is. Vanuit die optiek zou het niet logisch zijn dat de president naar chemische wapens grijpt.

De Koerdische leider vermoedt dat de chemische aanval door de oppositie is gebruikt om een internationale reactie uit te lokken.

Saleh Muslim.Beeld reuters

18.27 uur - Meerderheid Nederlanders voor ingrijpen Syrië

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (70 procent) vindt dat de wereld moet ingrijpen in Syrië. Ruim 54 procent is van mening dat Nederland daarbij moet helpen. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van RTL Nieuws en EditieNL, uitgevoerd door DVJ insights.

Volgens een overgrote meerderheid van de Nederlanders (95,5 procent) is met de gifgasaanval van vorige week de grens overschreden, blijkt uit het onderzoek.

18.15 uur - Cameron: 'Wereld mag niet passief toekijken'

De Britse premier Cameron heeft gezegd dat elke militaire actie tegen Syrië 'specifiek' moet zijn. Maar, zo zei hij ook: 'De wereld mag niet passief toekijken na een chemische aanval'. En: 'Er moet voorkomen worden dat we betrokken raken bij een grote oorlog in het Midden-Oosten'.

Volgens Cameron is er nog geen beslissing genomen over welke actie er tegen Syrië genomen moet worden.

David Cameron.Beeld reuters

18.03 uur - Obama voert overleg met Canadese premier

Het Witte Huis heeft naar buiten gebracht dat Obama telefonisch overleg heeft gevoerd met de Canadese premier Stephen Harper over de kwestie-Syrië.

17.51 uur - Hereniging vader en zoon

Hartverscheurend filmpje: een vader wordt herenigd met zijn zoon. Hij vermoedde dat zijn zoon de chemische aanval niet had overleefd:

17.26 uur - Hollande klaar om daders chemische aanval 'te straffen'

De Franse president Hollande heeft in een toespraak gezegd dat er een antwoord moet komen op de chemische aanval van vorige week. Hij zei dat Frankrijk klaar is om de daders van de gifgasaanval 'te straffen'.

Frankrijk heeft, zo liet Hollande weten, 'besloten om zijn militaire steun aan de oppositie van Syrië te vergroten'.

16.40 uur - 'Westen gedraagt zich als aap met granaat'

'Het Westen gedraagt zich in de islamitische wereld als een aap met een granaat', zegt de Russische vice-premier volgens persbureau AFP. Rusland steunt het Syrische regime van president Assad en is zeer gekant tegen Westers ingrijpen in het Syrische conflict.

16.31 uur - Obama heeft nog geen beslissing genomen over militair ingrijpen

De Verenigde Staten zijn nog steeds in beraad over een mogelijk militair ingrijpen in Syrië. President Obama heeft daarover nog geen beslissing genomen, meldt een hoge ambtenaar aan Reuters.

De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld ap

16.25 uur - 'Israël geen partij in Syrisch conflict'

De Israëlische premier Banjamin Netanyahu heeft laten weten dat Israël geen 'partij' is in het Syrische conflict, maar dat het land wel met kracht zal reageren als het wordt aangevallen. Dat meldt persbureau Reuters.

'Israël is voorbereid op elk scenario', zei Netanyahu in een verklaring na spoedoverleg in Tel Aviv. 'Als we een poging tot een aanval op ons ontdekken, zullen we reageren en onze reactie zal krachtig zijn.'

16.10 uur - Frankrijk: geen twijfel over gifgasaanval door Assad

Frankrijk is er inmiddels van overtuigd dat vorige week woensdag ten oosten van Damascus een gifgasaanval plaatsvond en dat het regime van Bashar al-Assad ervoor verantwoordelijk is. Dat meldt persbureau Reuters. Het gebruik van chemische wapens is volgens de Franse regering onacceptabel. Een reactie kan dan ook niet uitblijven. Frankrijk zegt zich niet te zullen onttrekken aan zijn verantwoordelijkheid in een mogelijke reactie op de gifgasaanval.

De groeiende kans op militair ingrijpen vanuit het Westen heeft een negatief effect op de Egyptische beurs, meldt arabist en journalist Rena Netjes op Twitter. De Egyptische beurs verliest volgens haar 5,5 miljard pond.

16.05 uur - VS neigde zaterdag al naar ingrijpen

Volgens een gedetailleerde en uitgebreide reconstructie van de afgelopen week in The New York Times peilde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reeds een dag na de gifgasaanval in Damascus al bij andere regeringsleiders de mogelijke steun voor militair ingrijpen. Twee dagen later, zaterdag, was de consensus binnen de veiligheidsraad van Obama dat een reactie vereist was. 'De focus was inmiddels verlegd naar hoe we hierop reageren, niet of we reageren', zei een hoge ambtenaar tegen de krant.

Videobeelden van oppositiestrijders gisteren buiten Aleppo.Beeld afp

15.50 uur - Hulp voor Syrische vluchtelingen in Irak

De Verenigde Naties hebben tenten en 57 ton levensmiddelen naar het Koerdische noorden van Irak gevlogen. De goederen zijn bedoeld voor de meer dan 44 duizend Syrische vluchtelingen die daar sinds 15 augustus zijn aangekomen. Het gaat vooral om vrouwen en kinderen.

In Irak zitten al 154 duizend Syrische vluchtelingen. Zij zijn onderdeel van de 1,9 miljoen Syrische vluchtelingen die volgens tellingen van UNHCR al in buurlanden van Syrië zitten. In Syrië zelf zijn naar schatting vier miljoen mensen op de vlucht voor het geweld van de burgeroorlog die al vanaf maart 2011 woedt. Bij het geweld zijn meer dan honderdduizend doden gevallen.

Syrische vluchtelingen in Irak.Beeld reuters
Het vluchtelingenkamp in het noorden van Irak.Beeld reuters

15.37 uur - Mogelijk donderdag al aanval

Raketaanvallen tegen Syrië zouden donderdag al gelanceerd kunnen worden. Dat zeggen Amerikaanse functionarissen, meldt NBC.

De 'drie dagen' van aanvallen zouden worden beperkt in omvang, en gericht op het sturen van een boodschap naar het regime van president Assad, aldus de functionarissen.

Strijders van het Vrije Syrische Leger gisteren in Aleppo.Beeld reuters

15.26 uur - Arabische Liga beschuldigt Assad

De Arabische Liga houdt de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de mogelijk chemische aanval in de buurt van Damascus. Dat staat in een verklaring, nadat afgevaardigden van de Arabische Liga bijeen waren gekomen in Caïro. Volgens diplomatieke bronnen werd het standpunt van de Liga sterk gesteund door Saoedi-Arabië en Qatar. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens de Liga moeten de daders van de gifaanval 'geconfronteerd worden met de internationale justitie'. De organisatie dringt bij de Verenigde Naties aan om hard op te treden.

14.44 uur - Kamer terug van reces

De buitenlandcommissie van de Tweede Kamer komt terug van reces om te praten over de situatie in Syrië. De SP, ChristenUnie en D66 hadden hierom gevraagd. Regeringspartijen VVD en PvdA lieten zojuist weten hiermee te kunnen instemmen.

De commissie komt woensdag bijeen in een zogeheten procedurevergadering. Daar wordt besloten wanneer de commissie deze week nog bijeenkomt om met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken te overleggen over de ontwikkelingen in Syrië.

14.21 uur - 'Actie in de komende dagen'

De Syrische oppositie heeft van westerse vertegenwoordigers vernomen dat een aanval op het regime van de Syrische president Bashar al-Assad binnen enkele dagen te verwachten is. Bronnen rond een overleg tussen de oppositie en vertegenwoordigers van westerse landen hebben dat verklaard.

De oppositie kreeg volgens de bronnen 'in heldere taal' te horen dat binnen enkele dagen een aanval te verwachten is om te voorkomen dat er meer chemische wapens worden gebruikt door Damascus. Maar de oppositie kreeg ook te horen dat zij zich moet blijven voorbereiden op vredesbesprekingen in Genève.

14.06 uur - Leger VS 'ready to go'

Het Amerikaanse leger is 'ready to go' zodra de Amerikaanse president Barack Obama besluit over te gaan tot een militaire actie. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, gezegd tijdens een televisie-interview met de BBC.

De Amerikaanse marine heeft vier torpedobootjagers in het oosten van de Middellandse Zee, die allen doelen in Syrië kunnen bereiken. Daarnaast hebben de VS gevechtsvliegtuigen in de regio gestationeerd.

Hagel voorspelt dat de inlichtingendiensten binnenkort zullen concluderen dat de vermoedelijke gifgasaanval op een voorstad van Damascus vorige week het werk was van de Syrische regering. Hij noemde de inlichtingen 'behoorlijk goed'.
slot

Een vluchtelingenkamp voor Syriërs in Irak.Beeld reuters

13.50 uur - VN bevestigt uitstel

De Verenigde Naties hebben inmiddels bevestigd dat het onderzoek naar het gebruik van chemische wapen in Syrië is uitgesteld tot morgen. In een verklaring laat de VN weten dat de reden van het uitstel 'het verbeteren van de paraatheid en veiligheid' is.

VN-chef Ban Ki-Moon heeft alle betrokken Syrische partijen opgeroepen het VN-onderzoeksteam veilig hun werk te laten doen.

Het VN-konvooi gisteren in Damascus.Beeld afp

13.44 uur - Brits parlement terug van reces

De Britse premier David Cameron heeft zijn parlement teruggeroepen van zomerreces. Het parlement gaat aankomende donderdag de situatie in Syrië bespreken en er zal een stemming worden gehouden.

De Britten overwegen een 'gepast antwoord' dat het regime van president Bashar al-Assad ervan moet weerhouden in de toekomst chemische wapens te gebruiken.

13.20 uur - SP wil debat

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil dat een deel van de Tweede Kamer terugkomt van reces om te spreken over Syrië en de positie van Nederland ten aanzien van een mogelijke interventie. Dat schrijft Van Bommel op Twitter.

Eerder al zei ChristenUnie-Kamerlid Voordewind dat hij van minister Timmermans wil weten of Nederland is benaderd door andere landen om op te treden tegen de Syrische regering.

12.20 uur - Onderzoek VN-inspecteurs uitgesteld

De VN-wapeninspecteurs mogen pas morgen weer onderzoek doen, zo liet de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem zojuist weten tijdens een persconferentie. Ze zouden volgens plan vandaag weer op pad gaan. Volgens de minister verleent Syrië alle medewerking aan de inspecteurs, maar kan de veiligheid van het team vandaag niet gegarandeerd worden.

Muallem ontkende verder dat zijn regering achter de gifgasaanval zat. 'Er is geen land in de wereld dat deze wapens tegen zijn elk volk in zou zetten.' Volgens hem hebben de Britten en de Amerikanen 'verkeerde informatie' gegeven over de gifgasaanval. Hij daagde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry uit bewijs te presenteren voor zijn beschuldigingen aan het adres van de Syrische regering.

Ook zei de minister dat een Amerikaanse aanval het Syrische regime niet zou ondermijnen, maar dat het een steun in de rug zou betekenen voor jihadistische groeperingen zoals al-Nusra.

'We leven in een tijdperk dat het recht van de sterkste geldt', aldus Muallem. 'En de Amerikanen schenden het internationaal recht.'

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallem afgelopen zondag in gesprek met de VN-vertegenwoordiger voor ontwapening Angela Kane.Beeld reuters

12.16 uur - Obama wil rapport

De Amerikaanse president Obama zou binnen twee dagen met een rapport willen komen over de gifgasaanval in Syrië vorige week, zo meldt de Amerikaanse nieuwszender CBS. Het rapport moet openbaar worden gemaakt voordat Amerika ingrijpt, zo zou Obama hebben gezegd. De Amerikaanse regering zou verder sterke aanwijzingen hebben dat het Syrische bewind van Assad achter de aanval zit.

12.00 uur - Wel of niet ingrijpen

Verschillende landen hebben vanochtend uitspraken gedaan over een eventuele (militaire) actie tegen Syrië vanwege het gebruik van gifgaswapens vorige week. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu sprak van een 'misdaad tegen de menselijkheid, die niet onbeantwoord mag blijven'. Hij noemde de kwestie een 'test voor de internationale gemeenschap'.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua noemde een eventuele militaire interventie 'gevaarlijk en onverantwoord', omdat er nog geen bewijzen zijn dat Assad achter de gifgasaanval zit. Volgens Xinhua trekken de westerse landen te snel hun conclusies. 'Het huidige scenario doet denken aan de opbouw naar de Irak-oorlog, toen de Verenigde Staten beschuldigingen uitten over massavernietigingswapens, die later vals bleken te zijn.'

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu.Beeld afp

11.39 uur - Reactie Syrië op Kerry
Syrië heeft gereageerd op de beschuldigingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Die zei gisteravond dat er 'onmiskenbaar' bewijs is voor een grootschalige gifgasaanval in Syrië en dat de aanval vermoedelijk is uitgevoerd door het regime van president Assad.

Volgens het Syrische staatspersbureau SANA passeert Kerry met zijn uitspraken het werk van de VN-wapensinspecteurs en buit hij de gebeurtenissen in Syrië uit met 'gefabriceerde bewijzen'.

De volledige speech van Kerry is hier te lezen.

11.33 uur - positie Nederland
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind gaat minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) vragen om het Nederlandse standpunt ten aanzien van acties tegen Syrië op te helderen. 'Zou Rutte/Timmermans ook gepeild zijn om deel te nemen aan de Coalition of the Willing?', vraagt Voordewind op Twitter.

Timmermans zei gisteren in het tv-programma Knevel en Van den Brink dat Nederland wacht op het rapport van de VN-wapeninspecteurs. 'Wat betreft Nederland is de VN aan zet', aldus de minister.

De Britse premier Cameron met de Amerikaanse president Obama.Beeld epa

11.00 uur - 'Redelijk om aan te nemen dat Groot-Brittannië militaire plannen maakt'
Een woordvoerder van de Britse premier David Cameron heeft het standpunt van de Britse regering ten aanzien van een militaire interventie toegelicht. Volgens de zegsman willen de Britten een 'proportioneel antwoord' op het gebruik van chemische wapens. De internationale gemeenschap 'moet reageren' op deze 'walgelijke' daad, zo zei de woordvoerder.

Hij wilde niet zeggen of de Britse regering zal wachten op bewijs van de VN-wapeninspecteurs voordat ze beslist tot ingrijpen. 'Het Verenigd Koninkrijk kan een strategische noodzaak voelen snel in te grijpen', aldus de woordvoerder. Ook zei hij dat het 'redelijk' is om aan te nemen dat de Britse troepen werken aan plannen voor een militaire interventie in Syrië.

Later vandaag wordt bekendgemaakt of het Engelse parlement wordt teruggeroepen van reces om de situatie in Syrië en een eventuele militaire reactie te bespreken.

De Britse premier Cameron met op de achtergrond Barack Obama.Beeld epa
De USS Kearsarge ging gisteren op weg naar de Jordaanse hoofdstad Akkaba. Aan boord zijn 1900 mariniers.Beeld reuters

10.35 uur - Interventieplannen Amerika
De Amerikaanse krant The Washington Post heeft details over de militaire interventie in Syrië waar president Obama over zou nadenken. Het zou gaan om een vergeldingsaanval (voor het gebruik van chemische wapens) die in duur en rijkweidte beperkt zou zijn. De aanval zou waarschijnlijk niet meer dan twee dagen in beslag nemen en gericht zijn op militaire doelen, maar niet het arsenaal aan chemische wapens dat Syrië bezit. De Amerikanen zouden hiervoor kruisraketten gebruiken die vanaf zee kunnen worden afgevoerd. De VS is met een aantal aanvalsschepen aanwezig in de regio.

Het tijdstip van de aanval zou afhangen van drie factoren: het rapport van de VN-wapeninspecteurs; het overleg met bondgenoten en het Congres; en het voorbereiden van een verantwoording voor de aanval onder het internationaal recht.

Er zijn al verschillende aanwijzingen dat een militaire strafactie op handen is. De USS Kearsarge, een amfibisch aanvalsschip met aan boord 1.900 mariniers, zette koers richting de Jordaanse havenstad Akaba. Amerika's hoogste generaal, Martin Dempsey, overlegde maandag in Jordanië met collega's van tien bondgenoten. Het waren stuk voor stuk landen, zoals Turkije en Saoedi-Arabië, die een vergeldingsactie tegen president Bashar al-Assad graag zouden steunen.

Volgens de Griekse krant Kathimerini hebben de Amerikanen om toestemming gevraagd voor het gebruik van bases in het zuiden van Griekenland als het komt tot een militaire actie tegen Syrië. Het zou gaan om de marinehaven Souda op Kreta en het vliegveld Kalamata. Kathimerini baseert zich op bronnen binnen de Griekse ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken.

Lees hier meer over de militaire opties voor president Obama

Een van de auto's van de VN-wapeninspecteurs in Syrië.Beeld reuters

10.15 uur - Iran waarschuwt
Iran waarschuwt de internationale gemeenschap dat een militaire interventie in Syrië grote gevolgen zal hebben in de regio. Abbas Araqchi, woordvoerder van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken zei tijdens een persconferentie: 'We willen een sterke waarschuwing geven tegen een militaire aanval in Syrië. Er zullen zeker vreselijke gevolgen zijn voor de hele regio.'

Het Sjiitische Iran is een trouwe bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad. Het land zei eerder dat de rebellen achter de gifgasaanval zaten.

09.25 uur - Afzeggen gesprek 'spijtig'
De VS heeft een gesprek met Rusland, dat morgen in Den Haag zou plaatsvinden, afgezegd. De Amerikanen deden dit 'gezien het nog lopende overleg over de juiste reactie op de aanval met chemische wapens in Syrië op 21 augustus'. De partijen zouden met elkaar praten over de internationale vredesconferentie over Syrië, die tot op heden steeds is uitgesteld. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov noemde de afzegging op Twitter 'spijtig'.

Overzicht belangrijkste gebeurtenissen:
-De VS heeft een gesprek met Rusland, dat morgen in Den Haag zou plaatsvinden, afgezegd.

-Het Amerikaans Congres vindt dat president Obama, voor hij actie onderneemt tegen Syrië, zijn beslissing aan de congresleden moet voorleggen.

-Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) benadrukte gisteren bij Knevel en Van den Brink dat eventuele maatregelen tegen Syrië via de VN-Veiligheidsraad afgekondigd moeten worden. 'Wat betreft Nederland is de VN aan zet.' De Nederlandse ambassadeur Marcel Kurpershoek is maandag begonnen als speciaal gezant voor Syrië, zo maakte Timmermans bekend.

-Voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry staat het vast dat de Syrische regering vorige week gifgas heeft gebruikt in de strijd tegen de rebellen. Dat zei hij gisteravond tegen verslaggevers.

-De VN-inspecteurs die gisteren zijn begonnen met het onderzoek naar mogelijke gifgasaanvallen in de buurt van Damascus, hebben naar eigen zeggen waardevolle informatie verzameld.

John Kerry.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden