VS in 'klassieke guerrilla-achtige'oorlog

De commandant van de Amerikaanse troepen in de Golfregio John Abizaid heeft woensdag gezegd dat de militairen in Irak te maken hebben met 'een klassieke guerrilla-achtige campagne tegen ons'....

ReutersAFP en AP

'Het gaat om een conflict laag in het geweldsspectrum, maar het is oorlog, hoe je het ook beschrijft', aldus Abizaid. De generaal zei dat het verzet 'leert en zich aanpast aan onze tactiek'en dat de situatie noopt tot een andere Amerikaanse aanpak.

Minister van Defensie Rumsfeld had eerder deze week voor het eerst erkend dat het verzet wellicht 'regionaal'georganiseerd was. Op 30 juni ontkende hij nog dat er sprake was van 'iets als een guerrilla-oorlog of georganiseerd verzet'.

Bij anti-Amerikaans geweld in Irak zijn gisteren vier mensen om het leven gekomen. De burgemeester van de stad Hadithah werd samen met zijn zoon vermoord. De auto waarin de twee reden werd door een schutter onder vuur genomen. De aanslag is niet opgeëist. De burgemeester werd door sommigen van collaboratie beschuldigd.

Een Amerikaanse soldaat werd in Bagdad gedood toen het konvooi waarin hij reisde met raketgranaten onder vuur werd genomen. Voor een bank in Bagdad kwam een achtjarige Iraakse jongen om het leven bij een aanslag tegen een Amerikaans militair voertuig dat de bank bewaakte.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei woensdag na een ontmoeting met zijn Duitse collega Joschka Fischer dat de VS met sommige landen overleggen over de aanpassing van het VN-mandaat voor Irak. 'Sommige landen hebben gezegd een sterker VN-mandaat te willen en daar praat ik met sommige ministers over', aldus Powell.

Minister Fischer zei dat Duitsland wil helpen bij de wederopbouw, maar geen troepen zal sturen. NAVO-chef Robertson verklaarde woensdag dat de alliantie op dit moment geen grotere rol zoekt in Irak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden