VS houden vast aan sancties tegen Iran

De Verenigde Staten zullen blijven aandringen op nieuwe sancties tegen Iran. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd in een telefoongesprek met de Turkse premier Tayyip Erdogan.

ANP/RTR/AFP

Turkije en Brazilië kwamen eerder deze week tot een overeenkomst met Iran over het verrijken van uranium. Deze twee landen willen dat deze deal gezien wordt als een eerste stap naar vermindering van de spanningen tussen Iran en het Westen. Sancties zouden op die manier nog niet nodig zijn.

Obama vindt echter dat de handelwijze van Iran de afgelopen maanden geen vertrouwen heeft gewekt en blijft daarom ‘fundamentele zorgen’ houden. Hij is vooral bezorgd over het feit dat Iran de internationale verplichtingen niet nakomt. Obama doelde daarmee onder meer op de weigering van Iran om het verrijken van uranium te stoppen.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad bereikten dinsdag overeenstemming over nieuwe sancties tegen Teheran. De vijftien leden van de raad moeten nog stemmen over het voorstel. Turkije en Brazilië maken deel uit van de Veiligheidsraad, waardoor de uitkomst van de stemming onzeker is.

De Iraniërs kwamen met Brazilië en Turkije overeen om 1200 kilo laagverrijkt uranium in Turkije te deponeren. In ruil daarvoor zou het Westen Iran 120 kilo hoogverrijkt uranium moeten leveren geschikt voor een onderzoeksreactor in Teheran. Een soortgelijke deal was vorig jaar door de permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland aan Iran gedaan, maar toen ging dat land niet akkoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden