VS hopen met Poetin betere zaken te doen

De Amerikaanse regering heeft tamelijk positief gereageerd op de machtswisseling in het Kremlin. President Bill Clinton sprak na een kort telefoongesprek met de nieuwe leider Vladimir Poetin op nieuwjaarsdag van een 'goed begin'....

Van onze correspondent Bert Lanting

Volgens woordvoerder Lockhart onderstreepte Poetin, die vrijdag door president Jeltsin tot waarnemend president werd benoemd, dat hij Rusland op het pad van de democratie zal houden. Lockhart zei dat Clinton en Poetin elkaar al twee keer hebben ontmoet sinds Jeltsin hem in augustus tot premier benoemde. Volgens hem bleek daarbij dat de twee leiders het op de 'kernpunten' met elkaar eens zijn.

Maar toch vraagt Washington zich af wat voor vlees het precies in de kuip heeft met de nieuwe Russische leider, die grote kans heeft de presidentsverkiezingen in maart te winnen.

De minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, klonk vrij positief over Poetin. Ze erkende dat hij lange tijd voor de geheime dienst KGB heeft gewerkt. 'Hij is een hard figuur, heel krachtdadig.' Maar ze wees erop dat hij als tweede man onder de liberale Sint-Petersburgse burgemeester Sobtsjak ook tot de hervormers van het eerste uur gerekend kan worden.

Albright had wel haar bedenkingen over de manier waarop de nieuwe leider populariteit heeft verworven: door het militaire optreden tegen Tsjetsjenië. 'Hij zit op de rug van een tijger', zei ze. 'We begrijpen dat Rusland problemen met terroristen heeft. Maar hij zou er verstandig aan doen een 'exit strategy' te ontwikkelen. Er moet een politieke oplossing komen.'

De hoop in Washington is dat Poetin met zijn krachtdadige imago het geschonden blazoen van de hervormingen in Rusland weer wat kan oppoetsen volgens het recept: democratie met een streng gezicht. Maar het is duidelijk dat de Amerikaanse regering tegelijkertijd bang in dezelfde fout te vervallen die zij met zijn voorganger Jeltsin heeft gemaakt.

De kritiek van de Republikeinen is dat de regering-Clinton president Jeltsin altijd kritiekloos heeft gesteund en daarmee haar eigen glazen heeft ingegooid. Het ziet ernaar uit dat de Amerikaanse regering nu aanzienlijk meer afstand zal houden.

Volgens waarnemers hebben de Verenigde Staten een belangrijke rol gespeeld in het besluit van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om Rusland voorlopig geen nieuwe kredieten te verlenen. Officieel zou dat zijn omdat het economisch beleid van Rusland niet aan de IMF-criteria voldoet. Maar het is duidelijk dat de oorlog in Tsjetsjenië ook een belangrijk motief is.

Washington hoopt niettemin dat Poetin, anders dan Jeltsin, voldoende overwicht heeft op de Doema om de parlementariërs ertoe te brengen eindelijk voor ratificatie te stemmen van het Start-II akkoord over de beperking van de strategische kernarsenalen. De kans daarop is toegenomen na de parlementsverkiezingen in Rusland vorige maand, die de invloed van de democraten hebben versterkt.

De VS hopen verder dat zij met de nieuwe leider zaken kunnen doen over aanpassing van het ABM-verdrag, dat de ontwikkeling van anti-kernraketsystemen verbiedt. De Amerikanen werken aan een beperkt raket-schild, dat de VS moet beschermen tegen raketaanvallen door landen als Noord-Korea.

Een woordvoerder van het Kremlin liet gisteren voor de Amerikaanse televisie weten dat Rusland niet bereid is het ABM-verdrag te wijzigen. Maar minister Albright zei dat Rusland het 'nu niet wil', maar dat er nog onderhandeld wordt over de kwestie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden