‘VS hielden Israëlische aanval op Iran tegen’

Israël heeft in het voorjaar overwogen een luchtaanval op Iraanse kernwapeninstallaties uit te voeren. Maar de Amerikaanse president George W....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

De Israëlische premier Ehud Olmert heeft volgens de Britse krant om Amerikaanse toestemming gevraagd in een persoonlijk onderhoud met Bush tijdens zijn bezoek aan Israël in mei, ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Joodse staat. Een woordvoerder van Olmert heeft in een reactie gezegd dat de Israëlische premier zo’n verzoek niet heeft gedaan.

De bronnen van The Guardian zijn naaste medewerkers van een ‘Europese regeringsleider die een ontmoeting heeft gehad met de Israëlische leider kort na het bezoek van Bush’. Mogelijk betreft het de Franse president Nicholas Sarkozy of de Britse premier Gordon Brown die Jeruzalem in juni en juli hebben bezocht.

De contouren van het ‘nee’ van Bush waren de laatste weken enigszins zichtbaar geworden in de Israëlische pers. Amerika had grote aarzelingen bij een Israëlische defensiebestelling voor zware bommen en tankervliegtuigen. De VS wilden niet het risico nemen dat ze zo een Israëlische aanval zouden faciliteren. Wel is geprobeerd de raketverdediging van Israël te verbeteren doordat het land is aangesloten op het Amerikaanse vroegewaarschuwingssysteem.

De Israëlische inlichtingendienst gaat er nog altijd vanuit dat Iran hard op weg is een kernbom te bouwen. Gecombineerd met de herhaaldelijke verwensingen van het ‘zionistische regime’ door president Mahmoud Ahmedinejad ziet Israël een existentiële bedreiging aan de horizon.

Hoewel Israël steeds heeft benadrukt de voorkeur te geven aan diplomatieke druk om het Iraanse atoomprogramma stil te leggen, behoudt het zich ook het recht voor een militaire aanval uit te voeren. Met enige regelmaat stellen oud-generaals dat een aanval ‘onvermijdelijk’ is.

Het Iran-dossier ligt gevoelig in de verhoudingen tussen Washington en Jeruzalem. Voor een aanval moeten Israëlische vliegtuigen door het Iraakse luchtruim, dat geheel in handen is van de Amerikanen; bovendien is de kans reëel dat Iran ook Amerikaanse doelwitten op het oog heeft voor een vergelding van een eventuele Israëlische aanval op de kerninstallaties. Vandaar dat Amerika ingeseind wil worden over Israëlische plannen.

De Amerikaanse regering was een jaar geleden ook vooraf op de hoogte gesteld van het Israëlische voornemen een Syrische atoominstallatie in aanbouw aan te vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden