VS hekelen Europese EHEC-aanpak

Experts uit de gezondheidszorg in de VS hebben kritiek op de manier waarop Europa de uitbraak van EHEC-infecties aanpakt. Het gebruik van de term 'gemuteerde dodelijke bacterie' vinden ze onverantwoordelijk, omdat bacteriën continu muteren. Dat de bacterie giftig is, is ook niet ongebruikelijk. Dat bericht The New York Times vandaag.

De EHEC-bacterie in een petrischaal. Beeld getty
De EHEC-bacterie in een petrischaal.Beeld getty

Verder duiden onderzoeken waaruit blijkt dat de bacterie resistent is voor antibiotica erop dat Europa niet in de goede richting zoekt om de uitbraak aan te pakken. EHEC-infecties moeten juist niet behandeld worden met antibiotica. Volgens professor in de kindergeneeskunde, Phillip Tarr van de universiteit van Washington, zal de antibiotica juist andere bacteriën in het lijf van de patiënt aanpakken waardoor de E.coli-bacterie nog meer zijn gang kan gaan.

Nierfalen
Patiënten behandelen met antibiotica vergroot volgens Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen de kans op nierfalen en zal nauwelijks de duur van de besmetting verkorten. De beste behandeling is volgens hen om vloeistoffen via de aders in het lichaam te brengen, wat de nieren helpt te blijven functioneren.

De EHEC-bacterie kan darmbloedingen, diarree, braken, misselijkheid, koorts, buikkrampen en nierklachten veroorzaken. Inmiddels zijn in Duitsland en Zweden al zeker achttien mensen aan de darmbacterie bezweken en zijn vele honderden mensen in verschillende landen ziek geworden. De besmettingsbron is vooralsnog onbekend.

Twijfels
Deskundigen als doctor Robert Tauxe, verbonden aan gezondheidscentra in Atlanta, betwijfelen verder of het om een nieuwe stam gaat, zoals uit onderzoek in Chinese laboratoria was gebleken. 'Waar is dit organisme geweest dat het zoveel is blootgesteld aan antibiotica dat het de moeite was om resistent te worden?', vraagt hij zich af in de krant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden