VS geven negatief reisadvies: pas op in Europa

De Verenigde Staten waarschuwen voor een hoger risico op terroristische aanvallen in Europa, deze zomer. De Amerikaanse overheid gaf woensdagavond een 'travel alert' uit voor Europa. Dit negatieve reisadvies geldt de hele zomer.

Leden van de Franse RAID tijdens een anti-terreur oefening bij het Stade de France in Parijs. Beeld afp
Leden van de Franse RAID tijdens een anti-terreur oefening bij het Stade de France in Parijs.Beeld afp

Amerika kent twee negatieve reisadviezen. De travel alert is een gradatie lager dan het hogere 'travel warning'. Travel warnings gelden onder andere voor Somalië, Mali en Syrië.

Het EK voetbal in Frankrijk, dat volgende week begint, is de directe aanleiding van het reisadvies van de VS. De grote hoeveelheden toeristen die tijdens de periode van het EK naar Frankrijk zullen afreizen, vergroot het risico op aanslagen significant, aldus de Amerikaanse overheid. 'Voetbalstadions, fanzones en locaties waar het toernooi wordt uitgezonden zijn potentiële doelwitten, net als andere grote sportevenementen die in Europa plaatsvinden.'

De Franse regering verlengde onlangs opnieuw de noodtoestand tot eind juli. Hierdoor blijft de noodtoestand zowel tijdens het EK als de Tour de France van kracht. Tijdens het EK is 90 duizend man beveiliging actief.

Nederland geeft reisadviezen volgens vier kleurcodes: groen, geel, oranje en rood. De travel alert van de VS is te vergelijken met het Nederlandse gele reisadvies, dat waarschuwt voor veiligheidsrisico's. In een reactie aan de Volkskrant laat een woordvoerder van het ministerie weten dat zij de situatie op de voet volgen. 'Zodra wij aanleiding zien, zullen we het reisadvies aanpassen', aldus een woordvoerder. Frankrijk heeft nu een groene status.

Gedragsrichtlijnen

Het zijn niet alleen sportevenementen waar de Amerikaanse overheid zich zorgen over maakt. Ook de wereldjongerendag van de Katholieke Kerk, van 26 tot 31 juli in Krakau in Polen, zou een potentieel doelwit voor terroristen kunnen zijn. Verwacht aantal bezoekers: 2,5 miljoen.

Naast deze twee specifieke evenementen waarschuwen de VS meer in het algemeen voor toeristische trekpleisters, restaurants, winkelcentra en drukke verkeersknooppunten. De overheid geeft in het advies gedragsrichtlijnen mee aan Amerikaanse toeristen die toch de oversteek aandurven. Hieronder vallen onder meer het vermijden van drukke openbare ruimtes, het luisteren naar lokale autoriteiten en het op de hoogte houden van familie thuis. Het negatieve reisadvies loopt op 31 augustus af.

null Beeld afp
Beeld afp

Zorgen

Sinds de aanslagen in Brussel van 22 maart geldt al een mondiale waarschuwing van de Amerikaanse overheid voor verhoogde terreurdreiging. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het nieuwe reisadvies een gevolg op het eerdere. 'We vonden het goed om nu, aan het begin van de zomer, onze zorgen kenbaar te maken.'

Het negatieve reisadvies komt na een roerige periode in Europa. De aanslagen in Parijs en Brussel staan bij velen nog scherp op het netvlies. Bij de aanslagen kwamen respectievelijk 130 en 32 personen om het leven. Sinds de aanslagen in Parijs van november vorig jaar is de noodtoestand in Frankrijk van kracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden