VS: geen snelle en grote actie

De Verenigde Staten zullen geen snelle en grootschalige militaire vergeldingsactie ondernemen tegen de daders van de aanslagen in New York en Washington....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Deze boodschap viel in goede aarde bij de bondgenoten. 'Dit is consistent met de voorzichtige aanpak die de Amerikanen tot nog toe hebben gevoerd en die in zulke goede aarde is gevallen bij de andere NAVO-landen', zei secretaris-generaal Robertson van de alliantie.

In zijn gesprekken met de ministers van Defensie van de negentien NAVO-lidstaten beklemtoonde Wolfowitz dat de strijd tegen het terrorisme niet alleen op het militaire vlak moet worden gevoerd. 'Diplomatieke, politieke en economische maatregelen zijn zeker zo belangrijk', zei hij. De Nederlandse minister van Defensie De Grave rapporteerde na afloop dat Wolfowitz had gezegd dat het militaire deel van de campagne 'niet eens het belangrijkste deel' van de campagne zal zijn.

Volgens NAVO-diplomaten betekenen Wolfowitz' uitlatingen niet dat de VS afzien van onverwachte aanvallen op de schuilplaatsen van terroristen. 'Het is nog steeds mogelijk dat de Amerikanen vannacht een commando-actie tegen Bin Laden uitvoeren. Maar een grootscheepse vergelding hebben ze nu wel uitgesloten', legde een diplomaat uit. Osama bin Laden is de belangrijkste verdachte van de aanslagen van twee weken geleden in New York en Washington.

Wolfowitz heeft de bondgenoten ook gisteren niet om concrete militaire bijstand gevraagd. Hij schetste het beeld van de strijd die tegen het terrorisme moet worden gevoerd. 'Het vraagt om een veelzijdige aanpak met niet alleen militaire, maar ook diplomatieke, economische en politieke middelen, waarbij steeds wisselende coalities gesloten moeten worden.'

Volgens hem is de Amerikaanse regering 'uitermate dankbaar' voor de uitingen van solidariteit en de aanbiedingen van hulp die ze van Europese landen heeft gekregen. 'Het feit dat de NAVO artikel 5 van toepassing heeft verklaard, is voor ons van onschatbare waarde', zei hij.

De dag na de aanval verklaarde de alliantie dit verdragsartikel van toepassing. Artikel 5 behelst de afspraak dat een aanval op één van de lidstaten wordt beschouwd als een aanval op allen. De NAVO maakte toen wel het voorbehoud dat duidelijk dient te zijn dat de aanslag inderdaad vanuit het buitenland is aangestuurd.

Dinsdag nog verklaarde Robertson te verwachten dat de Amerikanen gisteren het bewijs zouden aandragen, waardoor dit voorbehoud kon vervallen. Dat gebeurde niet. 'De Amerikanen hebben niet gevraagd het voorbehoud te laten vallen. Ik ben ervan overtuigd dat ze dat spoedig zullen doen', zei Robertson woensdag.

Wolfowitz zelf omzeilde het punt gisteren. Hij herhaalde slechts de indirecte bewijzen die de Amerikanen hebben tegen Bin Laden, en beaamde dat 'er nog veel dingen zijn die we niet weten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden