VS: geen Europese kliek in de NAVO

De NAVO kan een 'reliek' worden als er geen nauwe samenwerking met de Europese Unie tot stand kan worden gebracht....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Volgens aanwezige diplomaten viel er na Cohens woorden tot zijn collega-bewindslieden in de alliantie even een stilte, gevolgd door een applaus. De Amerikaanse minister verklaarde later dat zijn waarschuwing 'niet betekent dat de Verenigde Staten verwáchten dat zo'n kliek ontstaat, mits we de gevaren maar op tijd onderkennen'.

De VS ergeren zich aan de moeilijkheden die de Europese Unie heeft om in nauwer contact te treden met de NAVO. Dat komt vooral door Frankrijk. Parijs ziet de Europese defensiemacht als een manier om Europa in militair opzicht minder afhankelijk van de Amerikanen te maken. Daarom wil Frankrijk ook dat de EU zoveel mogelijk eigen middelen verzamelt voor de planning en uitvoering van militaire operaties.

De meeste andere Europese landen zijn het echter met Cohen eens dat er 'geen sprake mag zijn van duplicatie van NAVO-middelen'. 'Nederland vindt dat uitermate wezenlijk', aldus minister De Grave. Zijn Britse collega Hoon noemde Cohens uitspraken 'erg eerlijk en robuust'.

'Als we een concurrerende instelling hebben die niet direct militair effectief is, zou de NAVO verzwakt kunnen raken', aldus Cohen. Volgens hem zijn er op dit moment nog te veel vragen onbeantwoord over de defensieplannen van de Unie. Secretaris-generaal Robertson zei dat Cohen 'een waarschuwing heeft herhaald die anderen ook al hebben gegeven'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden