VS gaven fortuin uit aan kernwapen

De Verenigde Staten hebben sinds 1940, toen geleerden begonnen aan het ontwikkelen van de atoombom, niet minder dan 5.800.000.000.000 (5,8 triljoen) dollar uitgegeven aan nucleaire bewapening....

New York Times, Guardian

WASHINGTON

Deze gegevens staan vermeld in een deze week gepubliceerde studie van een bekende Washingtonse denktank, het Brookings Instituut. Volgens Stephen Schwartz, die het vier jaar durende onderzoeksproject heeft geleid, beoogt de studie het materiaal aan te dragen voor een 'open en eerlijk debat'. In het verleden hebben de VS volgens Schwartz enorme hoeveelheden aan kernbewapening uitgegeven zonder dat er sprake is geweest van discussie, zorgvuldige afweging, of zelfs maar inzicht in de cijfers.

Uit de gegevens van de Brookings Instituut blijkt, dat alleen aan pensioenen (7,9 triljoen dollar) en aan conventionele bewapening (13,2 triljoen dollar) door de regering in Washington meer is uitgegeven dan aan kernwapen-programma's, gemeten over dezelfde tijdspanne (1940-1996).

Daarentegen overtreffen de uitgaven voor atoombewapening volgens de studie ('Atoomcijfers, Kosten en Consequenties van Amerikaanse Kernwapens sinds 1940') die voor sociale uitkeringen, onderwijs en gezondheidszorg.

Slechts ongeveer zeven procent van het aan de nucleaire wapenprogramma's bestede bedrag is uitgegeven aan het produceren van kernwapens. Aan het stationeren en operationeel maken van de wapens, inclusief de kosten van raketten en bommenwerpers, is 55,7 procent van het totale bedrag opgegaan. Pogingen om afweersystemen tegen een atoomaanval te ontwikkelen kostten 16,1 procent. Het bedrag voor het onderhoud was 14,3 procent en maatregelen om het nucleaire afval te verwerken en het milieu te beschermen waren goed voor omstreeks 6,3 procent.

Volgens de onderzoekers zijn de enorm hoge kosten deels veroorzaakt door rivaliteit tussen de verschillende onderdelen van de Amerikaanse strijdkrachten. Telkens als de luchtmacht een nieuw type kernwapen verkreeg, wilden marine en landmacht ook weer een eigen nucleair programma.

De onderzoekers van het Brookings Instituut onderschrijven de gangbare opvatting dat dankzij de nucleaire afschrikking een atomair conflict en waarschijnlijk ook een 'gewone' conventionele oorlog in Europa is voorkomen. Zij menen echter ook dat dit tegen minder kosten zou hebben gekund, al zeggen ze er niet bij voor hoeveel minder.

Uit de studie blijkt ook dat de VS over veel grotere kernwapen-arsenalen hebben beschikt dan destijds algemeen werd verondersteld. De toenmalige minister van Defensie McNamara zei in 1964 dat een kernwapenarsenaal van 400 megaton voldoende zou zijn voor wederzijds verzekerde vernietiging met de Sovjet-Unie. Maar op dat moment beschikten de VS over in totaal 17 duizend megaton.

De kernwapenvoorraden van de VS en Rusland zijn nu kleiner dan in het verleden, maar beide landen hebben nog altijd zo'n tienduizend kernkoppen onder hun beheer. Volgens het onderzoeksrapport zullen de kosten van de kernbewapening 'in de afzienbare toekomst' hoog blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden