VS gaan met Cuba praten over indammen van migratie

De Verenigde Staten en Cuba gaan binnenkort overleggen over de beste manier om een einde te maken aan de uittocht van Cubaanse 'bootvluchtelingen'....

AP; REUTER

AP; REUTER WASHINGTON

De Cubaanse regering heeft bevestigd dat ze met de VS over deze migratiegolf wil praten. Ze voegde er echter aan toe dat dit probleem niet alleen kan worden opgelost met een strikte regulering van de migratie. 'De rigoureuze economische blokkade en de nieuwe maatregelen die Washington onlangs tegen het Cubaanse volk heeft uitgevaardigd, vormen de voornaamste factor die deze massale migratie naar de VS in de hand werkt', aldus de Cubaanse staatstelevisie.

Maar de regering-Clinton wil met Cuba uitsluitend over het terugdringen van de vluchtelingenstroom praten. 'Dat is het enige onderwerp waarover iets te praten valt', zei minister van Buitenlandse Zaken Christopher zondag in een tv-interview. 'Castro weet wat hem te doen staat.' Als de Cubaanse leider zich echter bereid zou tonen tot democratische hervormingen, zoals vrije verkiezingen, dan zouden de VS 'op zorgvuldig gekalibreerde wijze' reageren, zoals Christopher het uitdrukte. Hij wilde dat niet toelichten.

De rooms-katholieke bisschoppen van Cuba hebben aangedrongen op een dialoog over de diepere oorzaken van de migratiegolf. Dit debat moet volgens de bisschoppen worden gevoerd in Cuba zelf, maar ook door Cuba en de Verenigde Staten. In een brief die zondag werd voorgelezen in alle Cubaanse kerken dringen de bisschoppen aan op een analyse van de 'staat van wanhoop' die veel mensen de zee op drijft, een analyse 'met de oprechte wil een einde te maken aan dit ongeluk, dat toch ook een schandaal is'.

Maar ook in de Verenigde Staten zelf gaan stemmen op om serieus met Fidel Castro te gaan praten. 'Hij is nu eenmaal een realiteit', zei de Democratische senator Patrick Leahy. En de Republikeinse senator Alan Simpson vroeg zich af: 'Als we de deur openzetten voor Vietnam en Noord-Korea, waarom praten we dan in hemelsnaam niet met deze man?'

President Castro heeft de Cubaanse kustwacht en de politie zondag opdracht gegeven iedereen tegen te houden die probeert het land te ontvluchten op een onzeewaardig bootje of vlot als daar minderjarigen aan boord zijn. De afgelopen weken hebben steeds meer mensen het eiland verlaten op zelfgebouwde vlotten van binnenbanden die met planken en touw aan elkaar waren gebonden. Niemand weet hoeveel vluchtelingen hun zeereis met de dood hebben moeten bekopen - sommige particuliere instanties vermoeden dat een kwart van de vluchtelingen het niet haalt. In Miami hebben zaterdag vijftienduizend Cubaanse Amerikanen een treurmars gehouden voor de Cubanen die tijdens hun vlucht zijn verdronken.

Het afgelopen weekeinde waren de weersomstandigheden zo slecht dat slechts weinigen de gevaarlijke oversteek durfden te ondernemen. Zaterdag werden er slechts 130 op zee aangetroffen, zondag waren het er slechts enkele tientallen. De Amerikaanse kustwacht heeft in de hele maand augustus zeventienduizend Cubanen opgepikt.

Sinds 19 augustus krijgen Cubanen niet langer automatisch de status van vluchteling en worden ze niet meer in de VS toegelaten. Als ze uit zee worden gered, worden ze naar de Amerikaanse vlootbasis Guantanamo op Cuba gebracht. Daar bivakkeren al meer dan dertienduizend vluchtelingen uit Haïti, in afwachting van het moment waarop de Amerikaanse regering een veilige bestemming voor hen heeft gevonden in een van de landen in de omgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden