VS gaan folteren door politie van Irak bestrijden

De commando-eenheden van de Iraakse politie worden binnenkort versterkt met Amerikaanse adviseurs. Zij moeten er onder meer op toezien dat de Iraakse politie zich niet te buiten gaat aan de mishandeling van verdachten....

Het gaat om een forse uitbreiding van het huidige aantal Amerikaanse adviseurs, die in groepjes van veertig zijn verbonden aan zeven van de negen speciale brigades van de Iraakse politie. In één geval zal zelfs een heel bataljon Amerikanen, een man of vijfhonderd, worden toegevoegd aan een Iraakse politiebrigade.

Volgens organisaties voor de mensenrechten hebben de commando-eenheden van de Iraakse politie honderden, of zelfs duizenden, Arabische soennieten gemarteld en vermoord. De Amerikanen vinden dat schadelijk voor hun streven de soennieten zover te krijgen dat zij hun gewelddadige verzet staken.

De meeste commando-eenheden van de Iraakse politie zouden vol zitten met strijders uit de milities van de shi’itische politieke partijen, zoals de Sciri, die deel uitmaakt van de shi’itische coalitie die naar verwachting de volgende regering gaat aanvoeren. Ook het Mahdi-leger van de radicale shi’ietenleider Moktada al-Sadr zou honderden strijders aan de politie hebben geleverd.

De politie staat onder bevel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De minister, Bayan Jabri, is een vooraanstaand lid van de Badr Brigade, de militie van de Sciri.

De commandant van de de politiecommando’s in Samarra, 125 kilometer ten noorden van Bagdad, sprak vrijdag tegen dat zijn eenheid zich schuldig maakt aan mishandeling van arrestanten.

‘De verdachten verwachten bij hun arrestatie inderdaad te zullen worden gemarteld, zoals onder het oude bewind’, zei kolonel Bachar Abdallah Hussein. ‘Maar wij gebruiken psychologie, we praten urenlang met ze, geven ze thee, om ze uit hun evenwicht te brengen. Wat is trouwens het nut van mishandelen? Als wij het bewijs hebben van hun schuld, krijgen ze de doodstraf’, zei hij.

Zijn verhaal werd bevestigd door een Amerikaanse politieman in Samarra. ‘Wij controleren iedere dag de toestand van de arrestanten en hebben nooit ernstige mishandelingen geconstateerd’, aldus luitenant-kolonel Gary Smythe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden