VS gaan financiële steun aan Palestijnen heroverwegen

De Verenigde Staten gaan hun financiële steun aan de Palestijnen 'heroverwegen' als reactie op het toetreden van Palestina tot het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Washington is echter tegen het plan van Israël om de belastingen die het in de Palestijnse gebieden int, voorlopig niet over te maken aan de Palestijnse Autoriteit.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry noemt de Palestijnse stap 'niet productief'.Beeld epa

De VS steunen de Palestijnen jaarlijks met 440 miljoen dollar. De Amerikaanse regering is bij wet verplicht alle steun aan de Palestijnen stop te zetten als zij een zaak beginnen bij het ICC tegen Israël. De wet zegt echter niets over sancties tegen Palestina bij toetreding tot het ICC. 'We zijn ernstig verontrust over de Palestijnse actie', aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Washington noemde het Palestijnse lidmaatschap van het ICC, dat zowel door de VS als Israël niet wordt erkend, 'niet productief'. De VS steunen het Israëlische standpunt dat toetreding tot het ICC een struikelblok vormt voor vrede met de Palestijnen. Het ministerie zei dat de VS diverse opties hebben om te reageren maar dat dit niet op korte termijn zal gebeuren. Bevriezing van de financiële steun lijkt voorlopig uitgesloten omdat dit volgens Washington de spanningen alleen maar zal verhogen. 'We proberen te voorkomen dat represailles op represailles volgen', aldus de woordvoerder.

De Palestijnse president Abbas tekent het toetredingssverdrag tot het ICC.Beeld epa

Onderhandelingen

Volgens de VS maakt de Israëlische stap het nu moeilijker weer directe onderhandelingen te voeren. Israël besloot zaterdag het belastinggeld niet over te maken. Het gaat om ongeveer 105 miljoen euro dat in december is geïnd. De belastinginkomsten vormen tweederde van het budget van de Autoriteit. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry overlegde in het weekeinde met de Israëlische premier Netanyahu. Andere Amerikaanse functionarissen voerden overleg met de Palestijnse president Abbas om hem op andere gedachten te brengen.

Door de toetreding kan Palestina Israëli's aanklagen voor onder meer oorlogsmisdaden. Israëlische functionarissen zeiden zaterdag op hun beurt dat Israël Palestijnse leiders voor de rechter wil slepen voor misdaden tegen de menselijkheid. De Palestijnen besloten zich bij het ICC aan te sluiten nadat de Veiligheidsraad van de VN een voorstel afwees om een deadline te stellen aan de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. Volgens dit voorstel zou Jeruzalem zich binnen drie jaar moeten terugtrekken van land dat geclaimd wordt door de Palestijnen.

De Palestijnse toetreding tot het ICC is mede een gevolg van de grote druk op president Abbas om harder op te treden tegen Israël na de Gaza-oorlog vorig jaar.Beeld ap

Israëlische klacht

De toetreding tot het ICC kan zich echter ook tegen Palestijnse leiders keren vanwege hun betrokkenheid bij raketbeschietingen op Israëlische bevolkingscentra en ander geweld tegen joodse doelen. Een Israëlische mensenrechtengroep diende maandag bij het ICC een aanklacht in tegen drie Palestijnse leiders. Zij worden beschuldigd van terrorisme, marteling en schending van mensenrechten. De klacht van het Rechtencentrum Shurat HaDin geldt de PLO-kopstukken Jibril Rajoub, Majid Faraj en Rami Hamdallah, de huidige Palestijnse premier. De groep diende eerder soortgelijke klachten in tegen Hamas-leider Khaled Mashaal en de Palestijnse president Abbas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden