VS gaan 'achterhaald' defensiebeleid herzien

In de VS voltrekt zich een revolutie in het denken over wapenbeheersing: het hele bouwwerk van verdragen uit de Koude Oorlog staat op losse schroeven....

President Bush heeft het Pentagon opdracht gegeven tot een grondige herziening van het Amerikaanse defensiebeleid. Het onderzoek vormt de eerste stap naar een nieuwe nucleaire strategie die gebaseerd is op eenzijdige reducties van het kernarsenaal en de invoering van een landelijk raketschild.

Bush heeft tijdens de verkiezingscampagne al laten weten dat hij het huidige nucleaire beleid achterhaald acht, omdat het gebaseerd is op de oude tegenstelling tussen de VS en de Sovjet-Unie.

De nieuwe minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft het hoofd van de interne denktank van het Pentagon, Andrew Marshall, aangewezen als hoofd van het team dat het beleid onder de loep moet nemen. De 79-jarige Marshall staat bekend als iemand met dwarse ideeën die niet altijd goed liggen bij de militaire top.

Marshall vindt dat de VS te veel troepen in Europa hebben en zich te weinig concentreren op Azië waar hij een grotere potentiële bedreiging voor de VS ziet. Hij hamert verder op het gevaar dat de VS in de toekomst een aantal militaire bases overzee zullen verliezen. Daarom legt hij de nadruk op de noodzaak van eenheden die mobiel zijn en op lange afstand kunnen opereren.

Als Marshall zijn zin krijgt, zal het project voor het peperdure F-22 gevechtsvliegtuig waarschijnlijk zijn langste tijd hebben gehad. Volgens hem is het bereik van het toestel te klein. Hij heeft ook zijn bedenkingen tegen de vliegdekschepen en de zware tanks van het leger, die volgens hem steeds kwetsbaarder worden naarmate steeds meer landen de beschikking krijgen over geavanceerde raketten.

Verwacht wordt dat Marshall ook zal pleiten voor een totaal andere benadering van het kernwapenbeleid. De topadviseur heeft beloofd dat hij eind volgende week al voorlopige aanbevelingen zal presenteren. De hele herziening van het defensiebeleid moet medio maart zijn afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden