VS: explosie torpedo veroorzaakte ramp Koersk

Defensiefunctionarissen in Washington zeggen dat een Amerikaanse onderzeeër op het moment van de ramp met de Russische onderzeeër Koersk geluiden heeft opgepikt waaruit blijkt dat het ongeluk werd veroorzaakt door het exploderen van een van de torpedo's....

De Amerikaanse lezing staat haaks op suggesties van de Russische regering dat de onderzeeër, die 118 bemanningsleden aan boord had, zonk na een botsing met een westerse onderzeeër. De Russische minister van Defensie zei vorige week dat vlak na het ongeluk een tweede onderzeeër in de buurt van de gezonken Koersk werd gesignaleerd. Ook zouden de Russen een onbekende reddingsboei in zee hebben gezien, maar die werd later niet teruggevonden.

Volgens The New York Times blijkt uit bandopnamen die een Amerikaanse onderzeeër heeft gemaakt dat het om een explosie ging. De nucleaire onderzeeër, de Memphis, was samen met een andere naar het gebied gestuurd om de Russische vlootoefeningen te bespioneren.

Volgens marineofficieren waren de twee onderzeeërs 'ver verwijderd' van de Koersk toen het ongeluk gebeurde. Maar ze waren dichtbij genoeg om met hun afluisterapparatuur het geluid van de explosie op te pikken. De marine had ook nog een ander schip in de buurt, de Loyal, die op een afluistermissie was in de Barentsz Zee. Het schip is uitgerust met uiterst gevoelige afluisterapparatuur.

De Memphis legde zes dagen na het ongeluk aan in een Noorse haven en de banden worden nu geanalyseerd in het inlichtingencentrum van de marine in Maryland. Naar zeggen van de Amerikanen blijkt uit analyse van de banden dat een van de torpedo's explodeerde op het moment dat die in de torpedobuis werd geschoven of werd gelanceerd. Iets meer dan twee minuten later volgde een tweede, veel zwaardere explosie, die een groot gat in de onderzeeër sloeg.

Van een botsing is op de banden volgens de marineofficieren niets te horen. Een botsing is volgens hen ook onwaarschijnlijk, gezien de enorme omvang en de extra zwaar gepantserde romp van de Koersk. Het ligt voor de hand dat de andere, kleinere onderzeeër dan gezonken zou zijn.

Na het ongeluk vingen de Amerikanen verwarde radioboodschappen op van Russische oorlogsbodems die de Koersk te hulp schoten. De twee Amerikaanse onderzeeërs waagden zich niet in de buurt. Dat had geen zin omdat ze geen reddingsapparatuur aan boord hadden, aldus Amerikaanse zegslieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden