Nieuws5G
VS: Europese keus voor Huawei kan Navo bedreigen
Europese landen die met Huawei en andere Chinese techbedrijven in zee gaan voor hun 5G-systemen, laten een Paard van Troje binnen en ‘kiezen voor autocratie boven democratie’. Amerikaanse politici waren afgelopen weekeinde op de veiligheidsconferentie in München verenigd in hun boodschap dat Europese landen hier voor een cruciale keuze staan.
Om dit te onderstrepen spoorde Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Europese politici aan met Washington samen te werken. Het doel: ‘de internationalisering van de digitale infrastructuur’ op een manier die autoritaire systemen niet versterkt.
‘Nancy Pelosi en Donald Trump dineren waarschijnlijk niet vaak samen’, merkte de Republikeinse senator Lindsey Graham op, ‘maar als je ze vraagt naar de Britse keuze voor Huawei (in delen van het netwerk, red.) zullen ze je hetzelfde antwoord geven.’ Die recente keuze van premier Boris Johnson kwam hem direct op een woedend telefoontje van Trump te staan, waarna Johnson een bezoek aan Washington heeft uitgesteld.
Op dit moment worstelen veel Europese landen, inclusief Duitsland, met de vraag door wie ze hun 5G-systemen, een cruciale stap in de ontwikkeling van mobiele netwerken moeten laten ontwikkelen. Het Chinese bedrijf Huawei loopt voorop in deze technologie. De vrees is dat Chinese apparatuur in deze belangrijke netwerken, waarover onder meer internet- en belverkeer zal lopen, misbruikt kan worden voor spionage door de Chinese overheid. Een keuze voor alternatieven, bijvoorbeeld te ontwikkelen door Nokia of Ericsson, betekent uitstel en miljardeninvesteringen.
Nederland heeft voorwaarden opgesteld die het mogelijk maken Huawei uit (delen van) 5G-netwerken te weren. Australië weert Huawei compleet uit zijn 5G-netwerken. De Sydney Morning Herald meldt dat tijdens een recent bezoek van de Britse buitenlandminister Raab een Australisch parlementslid hem vroeg: ‘Hoe zou u het vinden als Rusland de infrastructuur van uw netwerken zou aanleggen? Zo denken wij over Huawei.’
Minister van Defensie Mark Esper waarschuwt voor de gevolgen van een keuze voor Huawei. ‘Afhankelijkheid van Huawei kan de digitale systemen van onze partners kwetsbaar maken, en het delen van informatie met onze partners bemoeilijken. Het kan de Navo ondermijnen, de meest succesvolle alliantie in de geschiedenis.’ Maar Esper erkent dat de VS op dit moment geen alternatief bieden.
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi reageerde in München direct op de Amerikaanse kritiek. ‘Al deze beschuldigingen van China zijn leugens, niet gebaseerd op feiten. Maar als we het onderwerp van deze leugens veranderen van China naar Amerika, dan worden die leugens misschien waarheid.’
‘VS en Europa zien Chinese dreiging compleet anders’
De gezaghebbende Amerikaanse buitenlandcommentator Ian Bremmer ziet een ‘technologische Koude Oorlog’ ontstaan tussen de VS en China die de Europeanen in een heel moeilijke positie plaatst.