VS en Turkije werken aan bufferzone in Syrië

De Verenigde Staten en Turkije bereiden een militaire campagne voor om de groep Islamitische Staat te verdrijven uit een strook land langs de Syrische grens met Turkije. Dit kan Turkije dieper in het moeras van de Syrische burgeroorlog trekken en eventueel leiden tot een conflict met de Koerdische strijdkrachten die door de VS worden gesteund.

Redactie
Turkse soldaten bij een checkpoint in Diyarbakir, aan de grens met Syrië. Beeld afp
Turkse soldaten bij een checkpoint in Diyarbakir, aan de grens met Syrië.Beeld afp

Een 'IS-vrije zone' zal volgens een Amerikaanse functionaris de veiligheid en stabiliteit in het grensgebied van Turkije en Syrië vergroten. De instelling van een no-flyzone wordt echter niet voorzien. De Amerikaanse zegsman bedong anonimiteit, omdat hij niet bevoegd is om zich in het openbaar over de beraadslagingen met Turkije uit te laten.

De VS verzetten zich al langer tegen verzoeken van Turkije en anderen om een no-flyzone, die luchtaanvallen door Syrische regeringsstrijdkrachten moet verhinderen.

Drastisch gewijzigd
Turkije heeft zijn tactiek tegenover IS in de laatste week drastisch gewijzigd. Turkse gevechtsvliegtuigen bombarderen stellingen van extremisten in Syrië en Turkije heeft de VS toestemming gegeven om vanaf de strategisch gelegen vliegbasis Incirlik hun eigen aanvallen uit te voeren.

Maar Turkije heeft behalve IS ook Koerdische strijders onder vuur genomen die vechten tegen de extremisten in Syrië en Irak. De Syrische Koerden zijn de effectiefste strijders tegen IS gebleken en ze worden ondersteund door luchtaanvallen onder leiding van de VS, maar Turkije vreest dat hun successen Turkse Koerden zullen aanmoedigen de strijd tegen Ankara weer op te nemen.

Ook maandag hebben Turkse tanks stellingen van Koerdische strijders in Syrië beschoten die tegen Islamitische Staat (IS) vechten. Dat melden waarnemers en de Koerdische strijders zelf. Enkele strijders van de zogeheten Volksbeschermingseenheden (YPG) van de Koerden en gematigde Syrische rebellen zijn gewond geraakt.

Lees ook

Het is zeer de vraag of de deelname van Turkije aan de strijd in Syrië en Irak inderdaad zo'n 'game changer' is, zoals de Turken zelf beweren. Als Turkije Koerdische doelen blijft bestoken, dan kan de rol van het land uitlopen op een 'game spoiler'. Dat zegt Dick Zandee, defensiedeskundige bij Instituut Clingendael.

Zijn vader, zijn broer: allebei zochten ze hun Koerdische geboortegrond weer op om te vechten. Lees hier het interview met Hawar Mouhiddine, een Koerd in Nederland.

De Turkse luchtaanvallen tegen terreurgroep IS in Syrië en Koerdische PKK-separatisten in Irak 'veranderen het regionale speelveld'. Dat heeft premier Ahmed Davutoglu maandag gezegd tijdens een bijeenkomst van journalisten.

Uitwerking

Het is nog onduidelijk hoe de IS-vrije zone gestalte moet krijgen langs de Turks-Syrische grens, waarvan het grootste deel nu wordt beheerst door de Koerden. De voornaamste Koerdische strijdmacht in Syrië is verbonden met de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die lang tegen de Turkse strijdkrachten heeft gevochten en bases heeft in afgelegen delen van het noorden van Irak.

Turkije heeft spoedoverleg met zijn NAVO-bondgenoten aangevraagd om de luchtaanvallen en de bedreigingen van zijn veiligheid te bespreken. Premier Ahmet Davotoglu liet maandag weten dat Turkije en de VS niet voornemens zijn grondtroepen naar Syrië te sturen, maar luchtsteun willen bieden aan gematigde rebellen in Syrië.

Een Koerdische strijder in Sinjar, Noord-Irak. Beeld ap
Een Koerdische strijder in Sinjar, Noord-Irak.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden