VS en Rusland komen nader tot elkaar: in een ijzige sfeer

De Amerikaanse en de Russische ministers van Buitenlandse Zaken gaan het weer proberen: samen een oplossing zoeken voor de burgeroorlog in Syrië. Dat zeiden Rex Tillerson en Sergej Lavrov na hun eerste ontmoeting in Moskou.

Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov (R) schudt de hand van zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rex Tillerson na een gezamenlijke persconferentie op 12 april Beeld afp
Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov (R) schudt de hand van zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rex Tillerson na een gezamenlijke persconferentie op 12 aprilBeeld afp

De ministers spraken af om een bestand te herstellen dat incidenten in het Syrische luchtruim moet voorkomen. President Poetin schortte het bestand vorige week op na Amerikaanse raketaanvallen op een Syrische militaire basis.

Maar de sfeer was ijzig tijdens het eerste bezoek van een afgevaardigde van Trumps Witte Huis aan Rusland. Tillerson sprak vijf uur lang met zijn ambtsgenoot Lavrov en ontmoette 's avonds president Poetin in het Kremlin. Er is 'weinig vertrouwen', concludeerde Tillerson aan het eind van de dag. De relatie met Moskou bevindt zich op 'een dieptepunt'.

President Poetin zei op de Russische tv voor het eerst dat het presidentschap van Trump slecht uitpakt voor Rusland. 'Het vertrouwen, zeker op militair niveau, is niet verbeterd, maar eerder verslechterd'.

Met Donald Trump in het Witte Huis kunnen de VS en Rusland het ook niet eens worden over het urgentste probleem: de oorlog in Syrië. Tillerson zei dat er geen plek is voor president Bashar al-Assad in een toekomstig Syrië. Poetin en Lavrov herhaalden dat die er wel is.

De hardste woorden vielen over de vermoedelijke gifgasaanval, vorige week in Syrië. President Poetin suggereerde dat de aanval in scène gezet is. Hij zei over informatie te beschikken waaruit zou blijken dat tegenstanders van Assad binnenkort 'opnieuw' een aanval met chemische wapens willen simuleren in Damascus. Zo zouden ze de Syrische regering kunnen beschuldigen van oorlogsmisdaden.

De Amerikaanse delegatie aan tafel bij de Russen Beeld epa
De Amerikaanse delegatie aan tafel bij de RussenBeeld epa

Overige agendapunten

Lavrov pleit voor een onderzoek naar de gifgasaanval. Tegelijkertijd blokkeerde Rusland woensdag een voorstel in de VN-Veiligheidsraad om de aanval te veroordelen en de Syrische regering opdracht te geven mee te werken aan een onderzoek. Het is de achtste keer dat Rusland zijn veto gebruikt om een voorstel te blokkeren dat de Syrische president in gevaar kan brengen.

Op andere onderwerpen boekten Lavrov en Tillerson enige vooruitgang. Lavrov zei dat het Kremlin en het Witte Huis het in grote lijnen eens zijn geworden over een oplossing voor spanningen in Noord-Korea. Daarin zien de Verenigde Staten af van eenzijdig militair ingrijpen in Noord-Korea wegens nieuwe raketproeven. De proeven zijn deel van een Noord-Koreaanse missie om nucleaire raketten te ontwikkelen die Amerika kunnen raken.

Oekraïne kwam kort ter sprake. Tillerson en Lavrov zien de akkoorden van Minsk als enige weg naar vrede in Oost-Oekraïne. Amerikaanse erkenning van de Krim als Russisch grondgebied, waar Donald Trump eerder op zinspeelde, lijkt daarmee van de baan. Voorlopig blijft het vooral bij het oude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden