Nieuws

VS en partners maken de balans op, hoe verliep het evacueren?

De cijfers bij het nieuws van vrijdag. Nu het evacueren vanuit Afghanistan ten einde komt, maken veel landen de balans op. Hoeveel mensen hebben zij geholpen te ontkomen aan het Talibanregime, en hoeveel zijn er achtergebleven?

Serena Frijters en Daniël Van Kessel
Een vliegtuig vertrekt uit Kabul.  Beeld AFP
Een vliegtuig vertrekt uit Kabul.Beeld AFP

150 duizend personen geëvacueerd vanuit Afghanistan, aantal achterblijvers ongewis

Sinds de Taliban op 15 augustus Kabul innamen, zijn in totaal naar schatting zo’n 150 duizend mensen uit Afghanistan geëvacueerd. Het merendeel hiervan is door de Amerikanen opgehaald. De Verenigde Staten evacueerden meer dan 100 duizend mensen naar hun bases rondom de Perzische golf en in Europa. Het Verenigd Koninkrijk haalde zo’n 14 duizend evacués op in Kabul. De Britten verwachtten vrijdag hun laatste vluchten uit te voeren en de evacuatiemissie af te ronden, evenals de Fransen. Duitsland, België, Canada en Spanje hadden al eerder al hun evacués opgehaald. Veel andere landen, waaronder Nederland, hebben de evacuaties noodgedwongen moeten staken.

Hoeveel personen er zijn achtergebleven die landen wel wilden weghalen, is lastig te zeggen. De woordvoerder van de Amerikaanse president Biden zei woensdag dat de VS nog ongeveer duizend mensen moesten ophalen, hoewel er volgens een groep Amerikaanse onderzoekers nog ruim 250 duizend Afghanen zijn die in aanmerking zouden komen voor asiel in de VS.

Het aantal geëvacueerden zal niet veel verder oplopen. De VS hebben het Hamid Karzai International Airport nodig om voor 31 augustus hun 6 duizend militairen weg te krijgen en laten weinig andere vluchten meer toe. Onder andere Nederlandse vliegtuigen mogen niet meer landen.

Nederlandse evacuaties

De laatste Nederlandse evacuatievluchten vertrokken donderdag uit Kabul. Deze week kwam het evacueren na een rommelig begin op stoom, maar lang niet iedereen op de Nederlandse lijsten is uit Kabul ontsnapt. Donderdagavond konden bussen met zo’n 200 evacués het vliegveld niet meer bereiken vanwege de aanslagen. Minister Bijleveld (Defensie) zei vrijdagmiddag dat er in ieder geval 30 tolken zijn achtergebleven, daarnaast gaat het om Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt als kok, beveiliger of jurist.

Sinds 18 augustus haalde Nederland 1.660 personen uit Afghanistan naar Nederland. Veel vluchten namen passagiers voor andere landen mee. Nederland nam passagiers uit Kabul mee voor onder meer België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden