VS en GB willen grotere rol VN in Irak

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië willen dat de Verenigde Naties een grotere rol gaan spelen in Irak. Daartoe hebben beide landen donderdag in de Veiligheidsraad een ontwerpresolutie gepresenteerd....

ANP/AFP

De VN-missie in Irak (Unami) moet de Iraakse regering op tal van onderwerpen gaan ‘adviseren, ondersteunen en assisteren’, aldus de ontwerpresolutie. De VN zou onder meer moeten helpen bij de herziening van de grondwet en bij juridische hervormingen. Ook bij interne conflicten zoals die over de toekomst van de door de Koerden geclaimde stad Kirkuk zou de VN een rol moeten gaan spelen. Verder wijst de resolutie op de ‘belangrijke rol’ die de buitenlandse troepen spelen bij de uitvoering van de taken van Unami.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon lijkt wel wat te voelen voor een uitgebreider mandaat voor zijn organisatie in het verscheurde land. Hij zei op 17 juli tijdens een gesprek met de Amerikaanse president George Bush dat de volkerenorganisatie bereid is de Iraakse regering en het volk te helpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden