Commentaar

VS en EU moeten China gezamenlijk aanspreken

Europese landen en de Verenigde Staten moeten één vuist maken tegen Chinese bedrijfsspionage.

Beeld Censuur

Chinese hackers jaagden op de defensiegeheimen van een Duits-Nederlands bedrijf, zo onthulde de Volkskrant. Die industriële spionage past in een groter patroon. Niet alleen Nederland, maar alle westerse landen hebben te maken met deze vorm van diefstal. Uitgevoerd door inwoners van een land dat in de afgelopen decennia onze grootste handelspartner werd. Dat roept de vraag op: valt China hier op aan te spreken en zo ja, hoe?

Chinezen zijn zeker niet de enigen die zich schuldig maken aan dit soort industriële spionage - Franse en Amerikaanse hackers hebben ook zo hun reputatie, net als hun collega's in Rusland en Iran. Maar China onderscheidt zich door de omvang van de hackerspraktijken en door de betrokkenheid van de overheid. Dat laatste wordt steeds ontkend, China zegt zelf slachtoffer te zijn, maar de bewijzen zijn er wel. Zo bleek The New York Times in 2013 te zijn gehackt door een door het Chinese leger gerunde eenheid. Dat maakt Peking verantwoordelijk en aanspreekbaar.

President Obama heeft daartoe ook pogingen ondernomen. Vanuit het Amerikaanse Congres werd hij onder druk gezet de handelsrelaties als stok te gebruiken, na de verschijning van een rapport waarin de kosten voor de VS op ten minste 115 miljard euro werden becijferd. Dreigen met terughacken en een importheffing op alle Chinese goederen kwamen als mogelijke sancties op tafel. Obama hield het bij het wijzen op het gedeelde belang van respect voor intellectueel eigendom.

In Europa leverde de dialoog van de Britse premier Cameron met China over dit onderwerp niet meer op dan een slappe verklaring. Een EU-aanpak was beter geweest, maar Brussel heeft nog weinig laten zien. Ondertussen gaan de Chinese hackerspraktijken onverminderd door.

Het is verleidelijk voor drastische middelen te pleiten, maar de praktische problemen zijn groot, zowel op het vlak van de bewijsvoering (vooral inzake de rol van de staat) als wat de uitvoering betreft: handelssancties plegen ook neer te komen op snijden in eigen vlees vanwege de tegensancties die zij oproepen. Voorlopig kunnen westerse landen weinig anders doen dan Obama's koers van diplomatieke overreding volgen. Een gesloten Amerikaans-Europees front is daarbij een eerste vereiste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden