Nieuws

VS en Duitsland sluiten deal over voltooiing omstreden Russische gaspijplijn via Oostzee

De Verenigde Staten en Duitsland hebben deze week een deal gesloten over aanleg van de omstreden Russische gaspijplijn Nord Stream 2. Met de overeenkomst komt een einde aan het jarenlange verzet van de VS tegen de voltooiing van dit project om Russisch aardgas rechtstreeks naar Duitsland te pompen.

In het Duitse Mecklenburg-Voor-Pommeren liggen buizen opgeslagen voor de constructie van Nord Stream 2. Beeld Stefan Sauer/dpa-Zentralbild/dpa
In het Duitse Mecklenburg-Voor-Pommeren liggen buizen opgeslagen voor de constructie van Nord Stream 2.Beeld Stefan Sauer/dpa-Zentralbild/dpa

Het compromis tussen de Verenigde Staten en Duitsland, is dat Rusland sancties opgelegd zal krijgen als Moskou Nordstream 2 of een andere pijplijn misbruikt als machtsmiddel in conflicten met Europese landen, zoals Oekraïne. De VS hebben op hun beurt toegezegd de sancties tegen Duitse en Russische bedrijven en investeerders die bij het project betrokken zijn op te heffen.

Berlijn benadrukt in een verklaring de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne te steunen. Daarnaast gaat Duitsland zich inzetten voor het behoud van Oekraïnes positie als doorvoerland van gas. Tegelijkertijd richt Duitsland een ‘Groen Fonds’ op voor de energietransitie in Oekraïne, waar het zelf minstens 175 miljoen dollar – ongeveer 148 miljoen euro – in steekt.

Amerikaanse zorgen

De overeenkomst moet voorkomen dat de Rusland met Nord Stream 2 veel economische en politieke druk kan uitoefenen op landen in Midden- en Oost-Europa. De VS is altijd een uitgesproken tegenstander van het project geweest omdat het de Europese afhankelijkheid van Russisch gas zou vergroten. Daar komt bij dat de nieuwe pijpleiding het gas direct van Rusland aan Duitsland gaat leveren. Als gevolg zullen de leidingen die door Polen en Oekraïne lopen minder gebruikt worden, en lopen deze landen veel geld aan doorvoervergoedingen mis.

Nord Stream 2 loopt van Rusland naar Duitsland over de bodem van de Oostzee. Het initiatief van het Russische gasbedrijf Gazprom heeft naar schatting 10 miljard euro gekost. De afronding van het project is in zicht, maar bleef tot nu toe onzeker door de Amerikaanse tegenstand.

Net als andere voorstanders denkt de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat deze pijpleiding noodzakelijk is voor de Europese energiebehoefte. Daarnaast heeft Duitsland grote economische belangen bij het project. President Biden, die toenadering tot Europa en vooral Duitsland zoekt, matigde de Amerikaanse opstelling tegenover Nord Stream 2. Vorige week uitte Biden nog wel zijn zorgen over het project tijdens een ontmoeting met Merkel, maar suggereerde hij ook dat het niet productief zou zijn om Duitsland te blijven straffen voor zijn opstelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden