achtergrondhandelsconflict vs-china

VS en China sluiten wapenstilstand in handelsoorlog en gaan onderhandelen

Vrede is er zeker nog niet, maar de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben een poging gedaan escalatie te voorkomen. Er is ruimte ingelast voor nieuwe onderhandelingen.

President Donald Trump (rechts) aan tafel met de Chinese president Xi Jinping.Beeld REUTERS

De handelsoorlog tussen de VS en China is niet gestopt, maar op de G20-top in Buenos Aires hebben de leiders van de beide landen Donald Trump en Xi Jinping afgesproken een verdere escalatie van deze oorlog te voorkomen. De VS en China draaien de eerder dit jaar ingevoerde importheffingen niet terug, maar zullen voorlopig geen verdere maatregelen te nemen.

Dit betekent dat de verhoging van de Amerikaanse importheffing van 10 naar 25 procent op 250 miljard dollar (220 miljard euro) Chinese producten op 1 januari niet doorgaat. Er zal een periode van negentig dagen worden ingelast voor een nieuwe ronde van onderhandelingen over een handelsakkoord. Als die onderhandelingen geen succes worden, zal de verhoging alsnog worden doorgevoerd, aldus president Trump.

Ook stellen de VS heffingen op nog eens 265 miljard aan Chinese importen (fietshelmen, kinderzitjes, smartwatches) voorlopig uit. China doet zelf hierover geen concessie, omdat het alleen verdere importheffingen op Amerikaanse producten invoert als tegenmaatregel.

In totaal exporteert China voor 515 miljard dollar naar de VS, terwijl het maar voor 110 miljard dollar importeert. President Trump wil dit enorme gat proberen te verkleinen en eist dat China meer producten uit de VS importeert. Trump zei zondag dat China heeft beloofd in de toekomst een ‘zeer substantiële hoeveelheid Amerikaanse landbouw-, industrie- en energieproducten af te nemen’. ‘Dit is ongelooflijk positief nieuws voor onze landbouwsector’, verklaarde hij om de sojaboeren in zijn eigen land gerust te stellen. ‘Alleen door samenwerking kunnen we de wereldvrede en welvaart een dienst bewijzen’, aldus de Chinese president. Minister van Buitenlandse Zaken Wang Li voegde daaraan toe: ‘China is bereid een grotere import te accepteren als het in het belang is van de binnenlandse markt en de Chinese consumenten.’

Maar doelstellingen werden niet genoemd. In de Chinese verklaring werd alleen gezegd dat het land bereid is te voldoen aan ‘legitieme eisen van de Amerikanen’. Pas de komende maanden zal duidelijk worden wat de Chinezen en wat de Amerikanen legitiem zullen vinden. Ook stellen de Amerikanen dat China bereid is iets te gaan doen aan non-tarifaire handelsbarrières, zoals strikte veiligheidsvoorschriften en de eis dat Amerikaanse bedrijven technologie moeten overhandigen in ruil voor toegang tot de Chinese markt.

China zou bereid zijn cyberdiefstal te bestrijden en intellectuele eigendomsrechten van Amerikaanse bedrijven te respecteren. In de Chinese verklaring wordt alleen gezegd dat handelsgeschillen in onderling overleg moeten worden opgelost.

Het is onduidelijk of China in de komende maanden eieren voor zijn geld gaat kiezen. De huidige importtarieven van 10 procent kunnen de Chinese exporteurs nog wel hebben, maar een verhoging naar 25 procent kan voor problemen gaan zorgen. Op voorhand is echter niets toegezegd. Paul Haenle, directeur van de Carnegie-Tsinghua denktank in Peking, zei dat ‘het geen doorbraak mag worden genoemd, maar dat hiermee tenminste een ineenstorting van het overleg is voorkomen’. ‘Het is niet de slechtste uitkomst, maar er is nog een lange weg te gaan.’

Opvallend was dat de Chinezen in hun persverklaring repten van consensus over nieuwe onderhandelingen, maar de termijn van negentig dagen niet noemden. Jack Ma, de hoogste baas van internetreus Alibaba van wie vorige week bekend werd dat hij ook lid is van de communistische partij, somberde onlangs dat ‘de handelsoorlog twintig jaar kan gaan duren’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden