VS en China gaan nauwer samenwerken

Met een lucratief nucleair samenwerkingsverdrag, de instelling van een 'hot line' tussen Washington en Peking en afspraken over jaarlijkse Amerikaans-Chinese topontmoetingen hebben president Clinton en zijn Chinese collega Jiang Zemin een periode van nieuwe samenwerking ingeluid....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Terwijl buiten een waaier van linkse en rechtse organisaties demonstreerde tegen de onderdrukking van mensenrechten in China en Tibet, werd Jiang Zemin op het Witte Huis hartelijk welkom geheten door Clinton. Maar de Amerikaanse president maakte zowel binnenskamers als tijdens de afsluitende persconferentie duidelijk dat China op het terrein van mensenrechten nog een lange weg te gaan heeft, willen de Amerikaans-Chinese relaties helemaal normaliseren.

Ten overstaan van de media gaf Clinton Jiang een ondiplomatieke les in de betekenis van mensenrechten als universele waarden die niet afgedaan kunnen worden als westerse opvattingen. Volgens de president zal China pas echt tot wasdom komen als de regering inziet dat vrijheid van meningsuiting, democratische verkiezingen en vrijheid van godsdienst voorwaarden zijn voor economische groei en politieke stabiliteit.

Jiang Zemin, die tot teleurstelling van de VS geen politieke gevangenen heeft vrijgelaten in het kader van zijn bezoek, ging nauwelijks in op de stellingname van Clinton.

Tijdens de formele en informele gespreksrondes heeft Jiang Clinton ervan verzekerd dat de leverantie van nucleaire technologie aan Iran is stopgezet. De Amerikaanse president besloot meteen het verbod op de leverantie van Amerikaanse kerncentrales aan China op te heffen. Dat verbod was ingesteld na het geweld op het Tienanmen Plein in 1989. Met de overeenkomst is de weg geopend voor het afsluiten van contracten ter waarde van 60 miljard dollar in 15 jaar.

Clinton benadrukte dat met de nucleaire overeenkomst Amerikaanse veiligheids-, milieu-, en economische belangen zijn gediend. President Jiang, die met veel eerbetoon werd ontvangen op het Witte Huis, zal vandaag Independence Hall in Philadelphia bezoeken, nadat hij eerst op het ministerie van Handel met Boeing een contract heeft getekend voor de leverantie van vijftig passagiersvliegtuigen ter waarde van drie miljard dollar. Clinton zei dat de verschillende contracten met China de VS tienduizenden banen zullen opleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden