nieuwsg20 in osaka

VS en China gaan gesprekken over handelsakkoord hervatten

De Verenigde Staten en China gaan weer verder onderhandelen over een handelsakkoord. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping zaterdag op de G20-top in het Japanse Osaka. Trump heeft Xi beloofd voorlopig niet opnieuw exporttarieven voor Chinese producten te verhogen.

Jeroen Visser
Xi Jinping en Donald Trump in Osaka. Beeld AFP
Xi Jinping en Donald Trump in Osaka.Beeld AFP

Trump beloofde Xi dat het Chinese telecombedrijf Huawei weer producten mag afnemen van Amerikaanse bedrijven. Vorige maand werd Huawei met het oog op dataveiligheid door de Amerikanen op een zwarte lijst gezet, waardoor het geen zaken meer mocht doen met Amerikaanse leveranciers. Dit tot woede van Beijing. Nu draait Trump dit besluit terug. ‘We hebben het over apparatuur die geen probleem vormt voor de nationale veiligheid’, verdedigde Trump deze concessie.

Volgens Trump heeft China als tegenprestatie beloofd ‘heel snel, nog tijdens de onderhandelingen’ voedsel en landbouwproducten uit de VS te gaan kopen om de scheve handelsbalans iets te herstellen. ‘Ze gaan beginnen met geld uitgeven’, aldus Trump op een persconferentie na de top. ‘We gaan ze lijsten geven met landbouwproducten om te kopen.’

De VS en China zijn al een jaar verwikkeld in een handelsoorlog. In totaal exporteert China voor 515 miljard dollar naar de VS, terwijl het maar voor 110 miljard dollar importeert. President Trump vindt dit gat veel te groot en eist dat China meer producten uit de VS importeert en tarieven op Amerikaanse producten verlaagt. Ook worden Amerikaanse bedrijven door de Chinese autoriteiten gedwongen een deel van hun technologie vrij te geven als ze in China zaken willen doen.

Tarieven van de baan

Trump en Xi spraken bijna anderhalf uur met elkaar. Beijing gaf daarna in een verklaring aan dat verdere exporttarieven voorlopig van de baan zijn en dat onderhandelaars van beide partijen binnenkort op detailniveau verder gaan praten.

De hervatting van de onderhandelingen is het beste wat van de G20-top verwacht mocht worden. Vooraf hadden beide landen al aangegeven dat een deal er nog niet in zat. Het is onduidelijk of onderhandelaars de afgelopen dagen verder zijn gekomen, al zei Trump wel dat er ‘veel bereikt is’.

De nieuwe wapenstilstand is geen garantie voor succes. Op de G20-top afgelopen december in Buenos Aires spraken Trump en Xi ook af om te gaan onderhandelen, maar in mei klapte het overleg alweer. Trump verhoogde daarna de tarieven op Chinese goederen ter waarde van 175 miljard euro van 10 naar 25 procent, waarop de Chinezen ook met nieuwe exportheffingen kwamen.

Veel Amerikaanse en Chinese bedrijven lijden onder de handelsoorlog. Commissievoorzitter Juncker zei vrijdag in Osaka dat het conflict voor ‘een wereldwijde economische dip’ zorgt.

Waarom Xi Jinping graag een akkoord wil met Trump... (maar het niet gaat sluiten)

Gaan daar de Chinese president en zijn Amerikaanse collega hun handelsoorlog bijleggen op de G20? Wie in de huid van Xi kruipt, voelt de tweestrijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden