Nieuws

VS en China bundelen (toch) krachten om klimaatverandering tegen te gaan

De VS en China hebben in Glasgow een akkoord gesloten om samen klimaatverandering tegen te gaan. In de deal beloven de twee grootste vervuilende landen ter wereld onder andere hun CO2-uitstoot te beperken, zodat de klimaatdoelen van het Parijs-akkoord gehaald kunnen worden.

Redactie
De Amerikaanse president Joe Biden.  Beeld EPA
De Amerikaanse president Joe Biden.Beeld EPA

De Amerikaans-Chinese verklaring kwam onverwacht, juist op een moment dat pessimisme leefde in Glasgow over of de klimaattop wel tot iets zou leiden. Mogelijk kan de Amerikaans-Chinese samenwerking, waarover de afgelopen tien maanden is onderhandeld tijdens tientallen bijeenkomsten, de aanzet geven tot een doorbraak op de conferentie. ‘Dit helpt ons zeker om tot een overeenstemming te komen’, reageerde EU-klimaatchef Frans Timmermans.

De plotselinge deal is opvallend omdat de relatie tussen beide landen vanwege meningsverschillen op ook andere terreinen, zoals Taiwan en de handelsbetrekkingen, gespannen is. Washington en Beijing willen onder andere meer gaan samenwerken om methaanuitstoot, het gebruik van steenkool en ontbossing terug te dringen. Op deze manier willen zij een bijdrage leveren aan het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad, een belangrijk doel van het klimaatakkoord van Parijs. Ook op technologisch gebied gaan ze meer samenwerken om de uitstoot te verminderen.

Eerder uitte de Amerikaanse president Biden kritiek op China omdat de Chinese president Xi Jinping, in tegenstelling tot andere wereldleiders, de top in Glasgow aan zich voorbij liet gaan. Ook China’s keuze om niet deel te nemen aan het methaanpact tussen meer dan honderd landen, kwam Beijing op stevige kritiek te staan.

Lange weg

De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry is blij dat de twee grootste economieën met elkaar zijn overeengekomen hun klimaatambities te vergroten. ‘Elke stap die wij nu nemen doet ertoe en wij hebben nog een lange weg te gaan’, aldus Kerry. ‘De stappen die wij nu nemen kunnen ons helpen om onze inspanningen te versnellen.’

Zijn Chinese collega Xie Zhenhua benadrukte dat de twee grootste economieën in de wereld hun verantwoordelijkheid hebben genomen. ‘Het is niet alleen gunstig voor deze twee landen, maar voor de wereld als geheel, dat twee grote mogendheden speciale internationale verantwoordelijkheden en verplichtingen op zich nemen’, aldus Xie. ‘We moeten groot denken en verantwoordelijk zijn.’

De reacties op de nauwere samenwerking tussen beide landen zijn positief maar ook kritisch. De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, noemde het ‘een stap in de goede richting’. De EU sloot zich aan bij die uitspraak. ‘Het is echt bemoedigend om te zien dat landen die op zoveel gebieden op gespannen voet met elkaar stonden, overeenstemming hebben gevonden over de grootste uitdaging waarmee de mensheid vandaag de dag wordt geconfronteerd’, aldus Timmermans.

Greenpeace en klimaatdeskundigen benadrukten echter dat de VS en China met deze overeenkomst niet ver genoeg gaan en meer zouden moeten doen om opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

‘Een reset van hun relatie over deze cruciale kwestie had al lang moeten gebeuren’, aldus directeur Jennifer Morgan van Greenpeace International. ‘De klimaatcrisis zal alleen worden opgelost als de VS en China hetzelfde doel nastreven, namelijk het terugdringen van de CO2-uitstoot. Ze moeten hun ambitieniveau opvoeren om ervoor te zorgen dat dit tot een echte doorbraak leidt die wereldwijd vertrouwen wekt.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden