VS eisen van Pakistan optreden tegen Taliban

Washington Na de mislukte aanslag op Times Square zet Amerika Pakistan onder druk om hard op te treden tegen de vrijhaven voor terroristen aan de grens met Afghanistan....

Sinds honderden mensen aan de dood ontsnapten op Times Square in New York is Amerika zich beter bewust van het Pakistaanse gevaar. Washington moet vroeg of laat iets doen aan de ‘terrorismehoofdstad’ in de Pakistaanse regio Waziristan, stellen commentatoren.

Minister van Jusititie Eric Holder maakte zondag bekend dat volgens Washington inderdaad de Pakistaanse Taliban achter de autobom op Times Square zitten. Die werd gelegd door Faisal Shahzad, een Amerikaanse Pakistaan.

‘We weten dat ze het hebben gefaciliteerd’, zei Holder in de talkshow This Week. ‘We weten dat dat zij waarschijnlijk hebben geholpen het te financieren en dat hij op hun aanwijzingen opereerde.’

De Amerikaanse regering heeft dit weekeinde een formeel verzoek bij Pakistan ingediend. Ze wil hulp bij het onderzoek naar de banden tussen Faisal Shahzad en de terreurgroep Tehrik-e-Taliban, beter bekend als de Pakistaanse Taliban.

Minister Clinton van Buitenlandse Zaken bezigde stevige taal aan het adres van Pakistan, een ongemakkelijke bondgenoot van de VS. ‘We willen meer, we verwachten meer’, zei zij over het Pakistaanse optreden tegen de radicale moslimterroristen binnen de eigen grenzen. ‘We hebben heel duidelijk gezegd dat als, de hemel beware, een aanslag als deze, die we kunnen terugleiden tot Pakistan, geslaagd was geweest, dat erg zware gevolgen zou hebben gehad.’

Ze erkende dat in het afgelopen jaar een ‘ommekeer’ heeft plaatsgevonden. Het Pakistaanse leger, zelf vaker doelwit van aanslagen, treedt nu op tegen militante moslims. Ook leverde de Pakistaanse geheime dienst de VS informatie om radicale leiders te kunnen opsporen en doden. Amerika is ingenomen met het grootscheeps offensief waarmee Pakistan de Taliban verdreef uit Zuid-Waziristan.

Sindsdien hebben de rebellen zich echter gehergroepeerd in Noord-Waziristan. Daar heeft Faisal Shahzad zijn bommentraining ondergaan.

Pakistan aarzelt deze enclave aan te vallen. In Washington bestaan twijfels of de Pakistaanse geheime dienst, van oudsher beschermheer van de Afghaanse Taliban, niet toch de vroegere banden koestert, om een vinger in de pap te houden in Afghanistan.

Wantrouwend
De regering-Obama heeft bij haar aantreden de strijd tegen het terrorisme van Irak naar Pakistan en Afghanistan verlegd. Kern van Obama’s strategie is intensieve samenwerking met Pakistan, waar de bevolking zeer wantrouwend tegenover Amerika staat. Obama hield het land het eerste jaar vooral ‘wortels’ voor, zoals een miljardenpakket aan hulpmaatregelen en militaire samenwerking.

Maar de toon is omgeslagen, zeggen betrokkenen. De openbare aanmaningen klinken nog algemeen. Maar achter de schermen hanteren de Amerikanen concrete dreigementen. Voortzetting van de miljardenhulp wordt ‘problematisch’ als Pakistan niet volledig meewerkt aan het opsporen van de organisatoren van de mislukte aanslag, zeiden functionarissen tegen The Washington Post.

De Amerikaanse commandant in Afghanistan, generaal McChrystal, reisde vrijdag naar Pakistan om op de Pakistaanse legerleider in te praten: het offensief tegen de Taliban en Al Qaida in Noord-Waziristan moet sneller beginnen. Wat hij precies heeft gezegd is onduidelijk, maar een regeringsfunctionaris vertelde tegen The New York Times dat het Witte Huis ook denkt aan militaire grondoperaties binnen Pakistaanse grenzen: ‘Wij zeggen: sorry, als er een succesvolle aanslag is, zullen we moeten handelen.’

Zoiets zou als een bom inslaan in Pakistan. Leiding en bevolking hebben het nu al moeilijk met de onbemande vliegtuigjes die met Hellfire-raketten de rebellen beschieten en zo ook veel burgers doden.

Obama heeft al tot vijftig aanvallen opdracht gegeven. Commentatoren waarschuwen dat deze luchtoorlog tot nieuwe aanslagen leidt. ‘De vijand heeft de neiging terug te vechten’, zei David Brooks zondag op televisie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden