VS eisen gegevens passagiers

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten gaan nog binnen een maand alle vliegtuigmaatschappijen die een Amerikaanse luchthaven aandoen, dwingen persoonlijke gegevens af te staan van al hun passagiers....

Van onze correspondent

In een computerprogramma wordt elke passagier met een nummer en een kleurcode geregistreerd. De kleur geeft de mate aan waarin de betrokkene als een potentieel gevaar wordt gezien.

De autoriteiten proberen de harde kanten van hun voornemen iets te verzachten door passagiers die vaak vliegen versneld door de veiligheidsbarrières te loodsen - op voorwaarde dat ze vrijwillig hun persoonlijke gegevens overdragen.

Dat meldt de Washington Post van maandag. Deze nieuwe veiligheidsmaatregelen staan los van het systeem dat vorige week werd geïntroduceerd en dat passagiers op vluchten uit met name het Midden-Oosten, Azië, Afrika en Zuid-Amerika verplicht een vingerafdruk af te geven en zich te laten fotograferen.

De maatregelen zijn een reactie van de Amerikaanse regering op een weigering van alle luchtvaartmaatschappijen om zich vrijwillig te conformeren. De Amerikaanse maatschappij Delta Airlines wilde aanvankelijk wel meedoen aan een proef, maar trok zich terug toen actiegroepen op het terrein van de privacybescherming een website openden waarop ze passagiers opriepen Delta te boycotten.

In het najaar kwam de kleine maatschappij JetBlue Airways in opspraak toen bleek dat buiten medeweten van de passagiers persoonlijke gegevens waren doorgespeeld aan de autoriteiten.

Daarmee was in feite de deur in het slot gevallen en kon de Amerikaanse regering vrijwillige medewerking wel vergeten. Nu gaat men de maatschappijen dus dwingen. Van elk toestel dat vanuit het buitenland ergens in de VS landt, moet de passagierslijst worden afgestaan.

Het gaat om de volledige naam, het huisadres, de geboortedatum, het telefoonnummer en het reisschema van iedere passagier. Deze gegevens worden in een groot computerprogramma vergeleken met publieke en commerciële databestanden. Zo kan worden vastgesteld of de reiziger een gezochte crimineel is dan wel een van terrorisme verdachte figuur.

Ten slotte krijgt de reiziger een nummer en een kleurcode. Rood betekent uitsluiting van de vlucht, geel vereist nadere ondervraging en groen betekent dat de passagier door mag naar de veiligheidssluis. De autoriteiten zeggen te verwachten dat 5 procent van de passagiers de kleurcode rood dan wel geel zal krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden