VS: duizenden CIA-vluchten boven Europa is absurd

De Amerikaanse regering noemt het ‘absurd’ dat er duizenden geheime vluchten van de inlichtingendienst CIA hebben plaatsgevonden boven de EU...

ANP

Volgens Bellinger zijn ‘er slechts zeer in zeer uitzonderlijke gevallen’ van terrorisme verdachte personen overgebracht vanuit de VS naar landen van herkomst, waar zij berecht zijn. Er is daarbij volgens hem geen sprake geweest van marteling, in tegenstelling tot wat de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt. Verder zijn er veel vluchten geweest om agenten of informatie over te brengen. Aantallen wilde Bellinger niet noemen.

Het Zwitserse parlementslid Dick Marty stelde twee maanden geleden namens de Raad van Europa, een samenwerkingsverband voor mensenrechten van 46 Europese landen, al een voorlopig rapport op waarin hij sprak over zeker duizend CIA-vluchten boven Europa. Bellinger: ‘Eerst waren het er vierhonderd, later duizend en straks duizenden. Die cijfers zijn incorrect. Ook de beschuldiging dat er veel mensen zijn overgebracht naar andere landen is incorrect.’

De suggestie dat grote aantallen gevangen zijn overgebracht naar andere landen is volgens Bellinger ook gevaarlijk voor de samenwerking met Europese landen in de strijd tegen terrorisme. Hij wilde niet ingaan op de vraag of Europese regeringen altijd op de hoogte waren van het overbrengen van gevangen.

Het transport van gevangenen is volgens hem wel ‘een nuttig instrument om terrorisme te bestrijden’. De Verenigde Staten staan overigens al langer onder druk om het gevangenenkamp op de marinebasis Guantánamo Bay op Cuba te sluiten. Bellinger stelde dat de VS dit kamp ook willen afbouwen. Mede met het oog daarop zijn gevangenen overgebracht naar andere landen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden