VS droppen munitie voor oppositiegroepen Syrië

Vrachtvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht hebben munitie voor lichte wapens gedropt bij rebellengroepen in het noorden van Syrië. Dat heeft een woordvoerder maandag bevestigd. De munitiedroppings vonden zondag plaats. De woordvoerder zei niet voor welke groepen de munitie bestemd was, maar verklaarde dat ze vechten tegen de groep Islamitische Staat.

Redactie
Verwoestingen in Deraa na een bombardement van het Syrische leger. Beeld reuters
Verwoestingen in Deraa na een bombardement van het Syrische leger.Beeld reuters

Volgens CNN waren de wapens bestemd voor rebellen van de Syrische Arabische Coalitie, een verbond van pro-westerse strijders. Deze groep is uitgebreid gescreend door Washington om te voorkomen dat de wapens door strijders worden doorgesluisd naar jihadistische rebellen.

De dropping strookt met het nieuwe Amerikaanse beleid in Syrië. In plaats van te proberen een nieuwe rebellenstrijdmacht op poten te zetten, wil de regering-Obama munitie en andere uitrusting leveren aan bestaande Syrische rebellengroepen die vechten tegen Islamitische Staat (IS). De dropping komt twee weken na de Russische bombardementen in Syrië. Volgens de VS zijn vooral pro-westerse rebellen het slachtoffer van de Russische aanvallen, niet IS.

Het ging in totaal om 50 ton munitie, variërend van kogels tot handgranaten. De lading wapens, verspreid over 112 pallets, werd afgeworpen boven de noordelijke provincie Hasakah door C-17-vrachtvliegtuigen. Deze werden in het drukke luchtruim, waar ook Russische toestellen opereren, beschermd door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

VN-gezant

De VN-gezant die gesprekken moet beleggen om een einde te maken aan de oorlog in Syrië, heeft maandag een dringend beroep gedaan op de VS en Rusland om snel een akkoord te bereiken over aanpak van het conflict in Syrië. Volgens Staffan de Mistura moeten beide grootmachten het snel eens worden over beëindiging van de burgeroorlog om het uiteenvallen van Syrië te voorkomen.

De Mistura zei dat hij dinsdag gesprekken voert in Moskou en daarna in Washington. Volgens hem maakt het escalerende geweld, zeker na de Russische interventie, het dringend noodzakelijk om de dialoog te openen tussen de Syrische regering en de oppositiegroepen.

'Wat we tegen elke prijs moeten voorkomen op dit moment is een voortzetting van het conflict en een opsplitsing die nu al als mogelijkheid wordt gezien en die wij als dramatisch zouden beschouwen', zei De Mistura in Genève.

'De situatie zou een giftig soort cocktail kunnen worden, een combinatie van een slepend Afghanistan met schaduwen van Libië en Somalië. Daarom is het nodig dat een dwingend politiek proces nu begint', aldus de VN-gezant.

Door de inmenging van Rusland in de burgeroorlog heeft de situatie een 'nieuwe dynamiek' gekregen en zijn in korte tijd nog eens 40.000 mensen op de vlucht geraakt, aldus de gezant.

VN-gezant De Mistura. Beeld afp
VN-gezant De Mistura.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden