VS dreigen Milosevic na geweld in Kosovo

Als de Servische president Milosevic het geweld in Kosovo niet stopzet zal dat leiden tot het einde van zijn regering....

GEERT-JAN BOGAERTS

Van onze correspondent

Geert-Jan Bogaerts

BRUSSEL

De Europese Unie oefent zware druk uit op Milosevic om een vreedzame oplossing te vinden voor het conflict in de zuidelijke provincie Kosovo. Eurocommissaris Van den Broek, verantwoordelijk voor de betrekkingen met Oost-Europa, eist dat de autonomie van de Albanese meerderheid in Kosovo wordt hersteld. Hij dreigt met sancties als de spanningen uitlopen op een gewelddadig conflict.

Gisteren vond de hele dag in Europees verband druk diplomatiek overleg plaats. Ook de VS waren daarbij betrokken. Donderdag reist de Britse minister van Buitenlandse Zaken Cook, in zijn functie als EU-voorzitter, naar Belgrado voor overleg met Milosevic.

'Ik heb president Milosevic twee keuzes voorgelegd', zei de Ameriaanse gezant Gelbard. 'De ene keus is dat hij zich weer aansluit bij de internationale gemeenschap. . . en anders slaan we de weg in die een einde maakt aan zijn regering. De economische situatie van de Federale Republiek Joegoslavië is zwak en gaat verder achteruit. Wij kunnen er voor zorgen dat het nog veel en veel erger wordt.'

Van den Broek sprak gisteren met de Bosnisch-Servische premier Dodik en de Servische minister voor Handel Vukovic. Dodik werd hartelijk ontvangen en er werd hem een versteviging van de handelsrelaties in het vooruitzicht gesteld. De internationale gemeenschap heeft haar hoop op Dodik gevestigd voor de uitvoering van de vredesakkoorden van Dayton.

Maar Vukovic' ontvangst was uitermate gereserveerd. 'Ik kan me niet voorstellen dat de internationale gemeenschap toekijkt als een deel van de zuidelijke Balkan opnieuw in vlammen opgaat. Het is duidelijk dat president Milosevic hiervoor een grote verantwoordelijkheid draagt. Als hij niet ingrijpt, zullen anderen dat doen', zei Van den Broek.

Volgens de Europees Commissaris kan er geen sprake zijn van normale handelsbetrekkingen zolang de rust in Kosovo niet hersteld is.

'Ik hoop van harte dat president Milosevic staatsman genoeg zal blijken om de Albanese gemeenschap hoop te geven dat hun legitieme ambities vervuld worden.' Van den Broek maakte duidelijk dat hij daarmee niet bedoelt dat Kosovo zelfstandig moet worden. De EU wenst echter wel dat de autonomie wordt hersteld die de provincie voor 1989 had.

Volgens Vukovic wil Servië een open en constructieve dialoog voeren met de Albanezen in Kosovo. 'Er zijn pogingen gedaan om zo'n gesprek op gang te krijgen. Spijtig genoeg moeten we toezien hoe zekere krachten er baat bij hebben om dit proces te verstoren.' Hij voegde eraan toe te verwachten dat de EU 'het separatistische terrorisme' zal veroordelen.

Het diplomatiek overleg in Brussel vond plaats tegen de achtergrond van een demonstratie van een paar honderd Albanezen. Zij eisten dat de NAVO ingrijpt in Kosovo om een einde te maken aan het Servische 'terrorisme'.

In Kosovo werden gisteren de slachtoffers begraven die vielen door het geweld van de Servische politie. Dertigduizend etnisch-Albanezen woonden de begrafenis bij.

Pagina 11: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden