VS dreigen met strengere sancties voor Rusland

De Verenigde Staten hebben vandaag gedreigd met strengere sancties voor Rusland. Andere economische grootmachten, die samen met de VS de G7 vormen, lijken niet van plan om de sancties aan te scherpen.

redactie
Washington is bereid extra sancties op te leggen als Rusland de situatie in Oekraïne verder op de spits drijft. Beeld ANP
Washington is bereid extra sancties op te leggen als Rusland de situatie in Oekraïne verder op de spits drijft.Beeld ANP

De G7 kwam gisteravond in Washington bijeen, in aanloop naar overleg van de G20 en de jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

De Amerikaanse minister van financiën Jacob Lew waarschuwde voorafgaand aan het G7-overleg zijn Russische collega Anton Siloeanov dat Washington bereid is extra sancties op te leggen als Rusland de situatie in Oekraïne verder op de spits drijft. Hij herhaalde nog eens dat de Russische annexatie van de Krim 'illegaal en in strijd met de wet is'.

Terughoudend
De andere G7-landen, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Canada en Italië, zijn terughoudender en dat bleek ook wel uit de slotverklaring waar niets in stond over strafmaatregelen. In de verklaring stond slechts dat gesproken is over 'de situatie in Oekraïne, zijn financiële behoeften en het antwoord van de internationale gemeenschap'.

De Franse minister van financiën Michel Sapin zei gisteren al dat Frankrijk zich meer wil richten op economische hulp aan Oekraïne. 'De kwestie is niet of we het over sancties gaan hebben. De kwestie is dat we zo snel mogelijk aan de slag moeten', aldus Sapin.

De verwachting is dat het in de G20 niet anders gaat en dat ook in die slotverklaring Rusland niet wordt bekritiseerd. Het G20-overleg wordt vandaag afgerond. Morgen vindt vervolgens de bijeenkomst van het IMF en de Wereldbank plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden