VS doden volgens minister op grotere schaal IS-leiders in Irak en Syrië

Amerikaanse commando's in Irak en Syrië hebben hun geheime operaties opgevoerd om leiders en commandanten van Islamitische Staat (IS) uit te schakelen. Met het op grotere schaal doden van hoge IS-strijders, proberen de VS de verdediging van Mosul door IS te ontregelen. Ook moeten op deze manier terreuracties in de VS en in Europa worden voorkomen.

Redactie
Leden van een speciale Iraakse eenheid bij Mosul. Beeld Reuters
Leden van een speciale Iraakse eenheid bij Mosul.Beeld Reuters

De Amerikaanse minister van Defensie Carter bevestigde zondag tijdens een bezoek aan Noord-Irak dat de acties van de commando's zijn opgevoerd. Hoeveel leden van Amerika's elite-eenheden, zoals Delta Force en de Navy SEAL's, nu opereren in beide landen is niet bekend.

Volgens Carter heeft het opvoeren van de geheime operaties al schade toegebracht aan het vermogen van IS om terreuraanvallen uit te voeren 'gericht tegen ons en onze vrienden en bondgenoten', aldus de minister die het militaire hoofdkwartier bezocht in Irbil van het Iraakse leger en de coalitie-eenheden die tegen IS vechten.

'Dit blijft onze hoogste prioriteit', aldus Carter. 'We doden diegene die deze terreuracties plannen. We doden de leiders van IS. We worden steeds effectiever hierin. Onze mensen zijn hier heel goed in. Dit is een grote prioriteit voor ons.' Hij wilde verder, uit veiligheidsoverwegingen, niets zeggen over de operaties van de commando's.

De VS stuurden begin dit jaar zo'n 200 commando's naar Irak, voornamelijk leden van de elite-eenheid Delta Force. Hun doel is het vergaren van zoveel mogelijk inlichtingen over de operaties van IS en de leiders van de beweging. De geheime operatie moet uiteindelijk leiden tot het ontregelen en doden van de jihadisten.

Hoofdprijs

De Amerikaanse jacht op IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi en zijn mannen leverde in maart een eerste prijs op. De nieuwe, 200 man sterke eenheid van Delta Force-commando's die naar Irak is gestuurd, pakte een belangrijke IS-commandant op. 'Je weet niet wie 's nachts door je raam kan komen', aldus minister van Defensie Carter over de geheime commandogroep die ook in Syrië opduikt. Lees dit artikel van Buitenland-redacteur Stieven Ramdharie over de uitschakeling van het IS-leiderschap.

Opduiken

De hoofdprijs is Abu Bakr al-Baghdadi. De IS-voorman werd twee jaar geleden voor het laatst in het openbaar gezien in een moskee in Mosul. 'Je weet niet wie 's nachts door je raam kan komen', aldus Carter toen over de geheime Amerikaanse commandogroep die ook in Syrië moest opduiken.

Volgens de VS zijn 'een behoorlijk aantal' IS-strijders omgekomen bij luchtaanvallen bedoeld om een aanval van IS op de West-Iraakse stad Rutba af te slaan. De aanval van IS op zondag was bedoeld om de aandacht af te leiden van het offensief tegen Mosul. Rutba bevindt zich in de westelijke provincie Al Anbar, honderden kilometers van Mosul.

Eind vorige week vielen IS-strijders ook de Noord-Iraakse stad Kirkuk aan. Bij gevechten twee dagen lang vielen zo'n tachtig doden, voornamelijk Koerdische strijders. Volgens de VS slaagde IS in het weekeinde erin om te infiltreren in de plaats Rutba. Hierop voerden Amerikaanse vliegtuigen luchtaanvallen uit. Volgens kolonel John Dorrian zijn de operaties in Rutba nog gaande. Het Iraakse leger zei dat de situatie 'volledig onder controle is'.

Tweede week

Het offensief tegen Mosul ging maandag de tweede week in. Het Iraakse leger vocht zich maandag twee dorpen in vlakbij de stad. Een van de dorpen is Tob Zawa, dat zich op negen kilometer bevindt van Mosul. Er werden hevige gevechten gemeld tussen IS-strijders en leden van Iraakse elite-eenheden. Een ander dorp, ten zuiden van Mosul, werd na zware gevechten ingenomen door Iraakse veiligheidstroepen.

Human Rights Watch riep maandag op tot een onafhankelijk onderzoek naar een luchtaanval vorige week op een moskee in het sjiitische stadje Daquq. Volgens de mensenrechtengroep vielen er dertien doden vrijdag toen de vrouwensectie van de moskee werd geraakt. Bewoners hoorden vliegtuigen in de lucht toen het bombardement plaatsvond. Volgens de Amerikanen waren Amerikaanse of coalitie-vliegtuigen echter niet verantwoordelijk voor de aanval. Bagdad is een onderzoek begonnen naar het bombardement.

undefined

Seksslavinnen

In de vluchtelingenstroom die spoedig aan het belegerde Mosul kan ontsnappen, springt één groep eruit: de seksslavinnen van Islamitische Staat. Wat moeten de zwangere seksslavinnen van IS na hun bevrijding? Lees dit artikel van Buitenland-redacteur Rob Vreeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden