VS denken over uitstel stembus na terreur

De Amerikaanse regering denkt na over een mogelijk uitstel van de presidentsverkiezingen van dinsdag 2 november. Dat zou nodig kunnen zijn als de VS kort voor de verkiezingen worden getroffen door nieuwe terreuraanslagen....

Van onze correspondent

De voorzitter van de Amerikaanse Kiesraad, Soaries, heeft de kwestie aan de orde gesteld. Hij vroeg minister van Binnenlandse Veiligheid Tom Ridge hoe te handelen als een aanslag zich kort voor 2 november zou voordoen. Er is geen ministerie of ander lichaam binnen de federale regering dat in zo'n geval tot uitstel kan besluiten.

De Kiesraad wil van het Congres deze bevoegdheid verkrijgen. Ridge heeft de kwestie inmiddels doorgeschoven naar het ministerie van Justitie.

Ridge zei vorige week aanwijzingen te hebben dat terroristische groepen zullen proberen 'het democratische proces' te ontregelen. Concreet liet hij weten rekening te houden met aanslagen tijdens de Democratische en Republikeinse conventies deze zomer , dan wel voorafgaand aan de verkiezingen van 2 november.

Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid vreest voor een herhaling van 'Madrid'. De aanslagen op de treinen in Madrid vlak voor de verkiezingen droegen volgens menigeen bij aan de nederlaag van de regerende conservatieven.

In het Congres is met scepsis gereageerd op de suggestie 'voor de eerste keer in onze geschiedenis een verkiezing uit te stellen,' zoals een senator gisteren zei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden