VS creëren grootste zeereservaat ter wereld

De Verenigde Staten kondigden gisteravond laat aan het grootste zeereservaat ter wereld te gaan creëren. Het reservaat is een uitbreiding van bestaande reservaten rond Amerikaanse atollen in de Stille Oceaan, ten westen van Hawaï. Natuurbeschermers noemen het besluit van Obama historisch.

Lennart Bloemhof
null Beeld afp
Beeld afp

Het gebied is ongeveer drie keer groter dan de staat Californië en ruim dertig keer groter dan Nederland. Binnen die oppervlakte verbieden de VS commerciële visserij, het dumpen van afval en het boren naar olie.

Het nog op te richten zeereservaat heeft een grootte van 490 duizend vierkante mijl (789 duizend vierkante kilometer). Dat is een flink stuk groter dan het zeereservaat rond de atollen van de Britse archipel Chagos in de Indische Oceaan, vooralsnog het grootste zeereservaat ter wereld, dat zo'n 545 duizend vierkante kilometer groot is.

Een kanttekening is wel dat Obama eigenlijk een nog groter gebied wilde beschermen, namelijk 1250 duizend vierkante kilometer, maar daar kreeg hij geen groen licht voor. Als hij daar wel toestemming voor had gekregen, was het zeereservaat ook het grootste natuurreservaat ter wereld geworden. Op dit moment is dat het Nationaal Park Noordoost-Groenland, met 972 duizend vierkante kilometer.

'Historische overwinning'
Toch noemen milieuorganisaties de uitbreiding van het reservaat in de Stille Oceaan een 'historische overwinning'. Het gebied dat beschermd gaat worden kent diverse flora en fauna en is daardoor extreem kwetsbaar voor menselijke inmenging in het gebied.

Rond de Amerikaanse atollen in de Stille Oceaan zwemmen onder meer bedreigde soorten haaien, roggen, zeeschildpadden en walvissen.

'Er is daarom veel te vieren', zegt Elliot Norse op de website van National Geographic. Norse is oprichter en hoofdwetenschapper van het Marine Conservation Institute, een wereldwijde organisatie die oceanen en marine-ecosystemen monitort.

Wake Island, een van de Amerikaanse atollen in de Stille Oceaan binnen het zeereservaat van de VS. Beeld ap
Wake Island, een van de Amerikaanse atollen in de Stille Oceaan binnen het zeereservaat van de VS.Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

Norse hoopt dat met het besluit van de VS sommige plekken op aarde zo lang mogelijk ongerept zullen blijven. 'Ik denk dat mensen over honderd jaar Barack Obama zullen loven vanwege zijn visie het water rond de afgelegen eilanden in de Stille Oceaan te beschermen', meent hij.

Oceaanwetenschapper Enric Sala zegt tegen National Geographic dat het besluit van de VS een 'schitterend voorbeeld van oceaanbescherming' is. hij hoopt dat andere landen het voorbeeld van de VS zullen volgen.

In een verklaring van de Amerikaanse regering over het besluit wordt benadrukt dat met het uitbreiden van het natuurreservaat de diepzeekoralen en ecosystemen van het gebied beter beschermd zullen worden 'in dit unieke deel van de wereld'.

Obama beschreef het gebied in juni al als een van de meest waardevolle en ongerepte natuurgebieden van de VS. 'Ik gebruik mijn autoriteit als president om de kostbaarste delen van ons land te beschermen, zowel op het land als in de oceaan', zei hij.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld National Geographic
Beeld National Geographic
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden