VS boos op Teheran na 'bedrog' over plutonium

De Verenigde Staten beschuldigen Iran ervan het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) te hebben bedrogen over zijn nucleaire experimenten. 'Het is duidelijk dat Iran niet alles heeft verteld over zijn vroegere of huidige nucleaire activiteiten', zei Jackie Sanders, de Amerikaanse ambassadeur bij de IAEA....

Reuters en AFP

De onderdirecteur van de IAEA, Pierre Goldschmidt, had de lidstaten gemeld dat Iran heeft toegegeven nog in 1998 experimenten te hebben gedaan op het gebied van de plutoniumproductie, terwijl het steeds heeft volgehouden dat het daarmee al in 1993 was gestopt. De IAEA - de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties - heeft nooit met zoveel woorden gezegd dat Iran plutonium wilde produceren om een kernbom te kunnen maken. Maar volgens de Amerikaanse regering kunnen dergelijke experimenten nauwelijks een ander doel dienen.

'Iran is wederom betrapt op het misleiden van de IAEA over zijn vroegere experimenten met het afscheiden van plutonium', zei ambassadeur Sanders. 'Totdat ze met het wetenschappelijk bewijs van het tegendeel werden geconfronteerd, beweerden ze dat ze in 1993 met hun proeven waren opgehouden.' Zij deed een beroep op Iran af te zien van verdere pogingen om uranium te verrijken en van zijn plannen voor de bouw van een zwaarwaterreactor - twee ambities die allebei kunnen resulteren in de productie van een kernbom.

De Iraanse gezant bij de IAEA beloofde dat zijn regering een zo helder mogelijk inzicht zal bieden in haar nucleaire activiteiten. Hij zei er echter bij dat de vrijwillige opschorting van die activiteiten niet veel langer meer kan duren. Iran vindt dat het alle recht heeft op nucleaire installaties voor de opwekking van energie.

Sinds december probeert de Europese Unie Iran ertoe te bewegen voorgoed op te houden met nucleaire activiteiten. Daarbij stelt Europa Iran samenwerking op het gebied van handel, technologie en veiligheid in het vooruitzicht. Iran heeft ook de EU echter gewaarschuwd dat de opschorting niet veel langer meer kan duren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden