VS boos om verwijt over 'zuinige' hulp

Toen Andrew Natsios maandag hoorde dat VN-man Jan Egeland de rijke landen 'zuinigjes' had genoemd, pakte hij de telefoon. Natsios leidt USAID, de federale hulpinstantie in Washington....

Van onze medewerker

Nee, Egeland was verkeerd geciteerd, hij had het nooit zo bedoeld, zei de noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties tegen Natsios en later in de media. Te laat. Een relletje was geboren.

De Verenigde Staten voelden zich aangesproken, hoewel Egeland het land nooit met name noemde. Eerst reageerde minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell afkeurend. Woensdag noemde president George Bush de opmerking 'misplaatst en slecht geïnformeerd'.

Het verwijt was dat Egeland de ramp politiseerde. Bovendien betreft het hier oud zeer. Voortdurend verwijt de VN de 'rijke landen' - lees: de Verenigde Staten - dat het te weinig doet aan ontwikkelingshulp.

De verdedigingslinie was snel opgezet. Ten eerste gaven de VS in 2003 2,4 miljard dollar (1,76 miljard euro) aan hulpverlening, zei Bush. Dat was 40 procent van alle hulp wereldwijd.

De VS geven altijd veruit het meeste, onderstreepte Buitenlandse Zaken. Maar dat ligt voor de hand, aangezien Amerika veruit het rijkste land is.

In een tv-interview stipte Natsios een probleem aan. Terwijl de Europese landen en de VN hulp berekenen als een percentage van het brutobinnenlandsproduct, doen de VS dat niet. 'We kijken hoeveel hulp waar nodig is, en stemmen daar onze budgetten op af.' Dat maakt de relatieve hoogte van de ruimhartigheid moeilijk te meten.

Natsios beklemtoonde ook dat het hulpbudget onder Bush veel sneller is gestegen dan onder zijn Democratische voorganger.

Tegelijk grijpen conservatieve commentatoren de rel aan om een breder punt te benadrukken, namelijk dat alleen economische groei en vrije handel op lange termijn effect hebben. 'Wat Egeland niet snapt, is dat de landen die bloeien investeringen nodig hebben, geen cadeautjes', schreef Colin Levy in de New York Post.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden